Inte 300 svenska jihadister- Göteborg är ingen stor rekryteringsbas

Det är helt enkelt inte sant som det påstås på många håll i media 300 personer har inte åkt från Sverige för att slåss med Islamiska Staten. Möjligtvis har 300 personer åkt till Syrien från Sverige. Hur många av dem som slagit med IS eller varit med i IS är däremot okänt. Den enda siffra jag hört Säpo säga är omkring 100 men det vet ju ingen om det stämmer heller. Många av de som rest till Syrien kan lika gärna ha slagits för Al-Nusra, FSA eller för den kurdiska sidan: andra kanske bara har hälsat på släktingar. Ingen har egentligen nån aning om hur det är. För det går inte att veta. Andra källor ger mycket mindre siffror.

Internationella källor uppger att det handlar om 25-30 personer som åkt till Syrien från Sverige, vilket är väldigt få i jämförelse med de flesta länder i Europa och världen.

30 personer anses ha åkt från Sverige enligt internationella uppgifter och forskningsinstitut. Det kan jämföras med 250 från i Belgien och 100 från Danmark. Uppgifterna är från förra hösten, men de har sannolikt inte förändrats på nåt avgörande sätt vad det gäller fördelningen mellan olik aländer. Det är alltså mycket få som åker från Sverige och Göteborg är inte på något sätt en central rekryteringsbas för islamister i Europa. De som påstår det, som exempelvis Alice Teodorescu i GP har alltså helt fel. Totalt fel. De sprider felaktig propaganda som skapar rasism. Helt i onödan.

Sen är det en helt annan sak att den där obehagliga moskén som figurerade i Uppdrag Granskning naturligtvis inte ska ha kommunala bidrag. Det är uppenbart ingen idrottsförening, utan en religiös förening och sak hanteras som en sådan. Idag finns den dock inte kvar i de lokaler den hade tidigare. Där finns nu en annan förening. Kanske finns den inte kvar alls.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements