Positivt resultat i det turkiska valet

Recep Tayyip Erdo?an

Recep Tayyip Erdo?an

Den turkiske presidenten, Erdogan, hade planer på att fövandlat Turkiet till en presidentstyrd republik med mer makt åt presidentämbetet. Det hade krävt en egen majoritet i parlamentet för hans islamdemokratiska (jämför kristdemokratiska partier som KD) parti, AKP. Så blev nu inte resultatet av det turkiska valet. Istället tappade AKP sin majoritet i parlamnetet och dessutom kom ett kurdiskt parti, HDP, in i det turkiska parlamentet. Något som är svårt då Turkiet har en spärr på 10% (Sverige har 4%).

Tyvärr var det inte bara HDP som gjorde ett bra val. Också högerextrema MHP gjorde ett bra val. Det är ett parti som motsätter sig alla former av rättigheter för minoriteter av olika slag. Det viktiga var dock att Erdogans AKP inte fick egen majoritet och att Erdogan inte kan minska demokratin i Turkiet mer än han och hans parti redan gjort.

Valresutatet innebar dock att AKP fortsatta är det största partiet och att de kommer att bilda regering. Eventuellt i samarbete med nåt annat parti.

Under valkampanjen har det förekommit anklagelser om att regeringen agerat för att missgynna de övriga partierna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements