Åtal i ett av Sveriges största narkotikaärenden

Den 8 juni lämnade kammaråklagare Anders Norberg och kammaråklagare Petra Lundberg in stämningsansökan till Skellefteå tingsrätt avseende bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Ärendet är, sett till antalet överlåtelser, ett av de största i sitt slag hittills i Sverige. Totalt har över 4600 överlåtelser av narkotika dokumenterats till ett sammanlagt värde av närmare 2,8 miljoner kronor. Försäljningen har skett från åtminstone sex olika marknadsplatser på Darknet, den dolda delen av Internet. Som mest har närmare 60 försändelser med narkotika postats på en och samma dag. Misstänkta är tre män hemmahörande i Skellefteåområdet (26 år, 28 år och 31 år) samt tre män hemmahörande i Norrbotten (26 år, 27 år och 28 år).

Förundersökningen har pågått sedan mitten av januari och nu åtalas fem personer misstänkta för grova narkotikabrott och en person misstänkt för medhjälp. Polis och åklagare menar att brottsligheten pågått åtminstone från sommaren 2012 och fram till februari 2015. Det var i samband med en större polisinsats i Västerbotten och Norrbotten på eftermiddagen den 24 februari där ett 70-tal poliser deltog som brottsligheten kunde avbrytas och ett flertal datorer och annan utrustning beslagtogs tillsammans med 1,8 kg hasch, närmare 1 kg THC-produkter, 967 trippar LSD samt cirka 9 hg MDMA (ecstasy) i fast och flytande form.

Försäljningen har pågått under flera år och den har varit mycket omfattande.

– Totalt rör det sig om över 4600 överlåtelser av narkotika från år 2012 och framåt som vi kunnat dokumentera, säger Olle Andersson chef vid gruppen för grova brott.

Försäljning av narkotika via nätet med den stora spridning som detta innebär är något som polis och åklagare ser som ett allvarligt och växande problem och arbetet mot denna brottslighet är därför något som är viktigt och prioriterat. Överlåtelserna har skett till mottagare både i Sverige och till andra länder inom EU liksom till Israel och USA.

– Generellt är det svårt att komma åt kriminell verksamhet som bedrivs via Darknet. Ärendet visar att polisen har utvecklat sina metoder och arbetssätt och att det inte längre finns några garantier för narkotikaförsäljare och andra kriminella att vara anonyma på Darknet, säger Olle Andersson.

Det har avsatts stora utredningsresurser och det är ett mycket omfattande utredningsarbete som nu kunnat slutföras. Förundersökningen omfattar mer än 4000 sidor.

– Det känns riktigt bra att vi kunnat stoppa detta. Det har varit möjligt tack vare ett väl fungerande samarbete mellan många olika enheter inom svensk polis liksom Åklagarmyndigheten och andra organisationer både i Sverige och utomlands, avslutar Olle Andersson.

Begränsningar i lagstiftningen har medfört att det inte varit möjligt att följa upp alla utredningsuppslag.

– Det är på många sätt en mycket framgångsrik utredning även om nuvarande lagstiftning medfört att vi inte kunnat genomföra alla de utredningsåtgärder som för allmänheten framstår som självklara. Exempelvis att kunna säkra valutan bitcoins som en av de misstänkta haft på ett konto på en server. Och detta trots att vi haft tillgång till inloggningsuppgifter, menar Anders Norberg, kammaråklagare.

Svensson/Polisen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements