Fem häktade för vårens skjutningar i Göteborg

Fem personer sitter häktade misstänkta för grova våldsbrott som skett i Göteborg under våren. 244 vapen och stora mängder narkotika har tagits i beslag under den särskilda polisinsatsen Trygg i Göteborg som pågått sedan september 2013.

Efter skjutningarna den 18 mars på Vår krog och bar på Hisingen i Göteborg, återupptog polisen Trygg i Göteborg – den särskilda insats som pågått sedan 2013 för att förhindra våldsamheter mellan kriminella grupperingar i Göteborgsområdet. Under våren har ytterligare grova våldsbrott inträffat med kopplingar till konflikten.

– Vi arbetar intensivt med att utreda dessa allvarliga händelser men lägger även stor kraft på att förhindra att fler skjutningar eller andra grova brott ska ske och på det trygghetsskapande arbetet, säger kommenderingschef Emelie Kullmyr.

244 vapen har tagits i beslag

I det brottsförebyggande arbetet är ett viktigt mål att få bort illegala vapen från Göteborgs gator. Sedan september 2013 har polisen tagit 244 vapen i beslag varav 58 automatvapen, 161 pistoler/revolvrar, 21 gevär, 4 övriga. Även narkotikabeslagen är omfattande, 233 kg marijuana, 131 kg amfetamin, 21,5 kg kokain och mindre mängder av annan narkotika. Dessutom har 2,5 miljoner kronor beslagtagits liksom en mängd stöldgods av olika slag.

Just nu pågår också ett flertal brottsutredningar efter vårens våldsbrott bland kriminella grupperingar i Göteborg av vilka följande är de allvarligaste:

  • Den 7 februari sköts två män i en bil vid Jaegerdorffsplatsen i Majorna. Männen överlevde men fick allvarliga skador. Ingen är delgiven misstanke om mordförsöken.
  • Den 18 mars sköts två män ihjäl och åtta personer skottskadades inne på Vår krog och bar på Hisingen. Två personer sitter häktade misstänkta för mord och en person för medhjälp till mord.
  • Den 15 april sköts en man till döds och en annan misshandlades grovt utanför en restaurang i Brämaregården på Hisingen. Två personer sitter häktade misstänkta för delaktighet i mord.
  • Den 16 april sköts en man ihjäl i sin bil vid Gunnaredsterassen i Angered. Ingen är delgiven misstanke om mordet.
  • Den 13 maj avlossades minst sju skott mot en man på Generalsgatan i Gamlestaden. Mannen överlevde men skadades allvarligt. Ingen är delgiven misstanke om mordförsöket.
  • Den 15 maj sköts en man till döds i en bil vid Galileis gata i Bergsjön. Ingen är delgiven misstanke om mordet.
  • Den 12 juni inträffade en kraftig bilexplosion på väg 155 i Torslanda. Fyra personer som färdades i bilen omkom varav en flicka i förskoleåldern. En förundersökning gällande grov allmänfarlig ödeläggelse pågår.

Polisen i region Väst har fått nationell förstärkning av personal till den särskilda händelsen Trygg i Göteborg.

Svensson/Polisen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements