Polisen nonchalerar vittnesmål när det gäller mordbrand riktad mot romer

En romsk bosättning i Sjöbergen brändes i lördags ner av en man som också högg mot tält och personer med en machete. Det fins en mycket bra beskrivning av mannen, han har flera särpräglade egenskaper och det borde inte vara svårt för polisen att hitta honom.

Men problemet är att polisen hittills inte varit intresserade av att ta del av vittnenas beskrivning av mannen enligt uppgifter jag erhållit från en mycket insatt person.  Det verkar som om polisen inte arbetar seriöst med det aktuella fallet. Vilket förstås är mycket tråkigt och dessutom problematiskt. För kan de gripa en förövare så avskräcks andra från att göra samma sak. Om han inte grips har det motsatt effekt.

Bland göteborgarna är dock solidariteten med stark och igår samlades några hundra personer på Järntorget för att uttrycka stöd för de utsatta romerna från främst Rumänien som finns i Sverige och Göteborg.

I Helsingborg har kommunen skapat en kommunal camping där tiggarna (som i Helsingborg är rumäner eller romer som inte kan prata romani) kan övernatta. I Göteborg finns inga sådan planer då kommunen är rädd för att en Meros-situation ska uppstå. Meros var en privat camping där många romer bodde under miserabala förhållanden med barn bland knarkare och missbrukare. Risken för att det ska uppstå en sådan situation på en kommunal camping/uppställningsplats där enbart eller främst romer får bo är mycket liten. En kommunal camping skulle skapa större trygghet för romerna i Göteborg och minska risken för överfall mot dem och deras bosättningar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements