Flyktingsituationen är ingen katastrof

Det kommer stora mängder flyktingar till Europa och ganska många till Sverige. Fler än sen andra världskriget. Det är ingen katastrof. Naturligtvis problematiskt för länderna dit flyktingarna kommer, i första hand Turkiet och Grekland men även för Tyskland och Sverige som är slutmålet för många flyktingar. Men det är ingen katastrof för något av de land som tar emot många flyktingar. Framförallt inte för Tyskland och Sverige.

Kriget i Syrien är däremot en katastrof för befolkningen i Syrien. Det är denna katastrof, kriget, som skapar flyktingströmmen. Flyktingströmmen är resultatet av en katastrof men ingen katastrof i sig.

Det är tröttsamt när media kallar flyktingsituationen i Europa för en katastrof. De borde kalla läget i Syrien en katastrof, Assad-regimen för en diktatur och en katastrof, Islamiska staten för en katastrofal och bisarr rörelse. Men flyktingarna ska inte beskrivas som en katastrof.

Situationen för befolkningen i Syrien är katastrofal, men för flyktingarna som lyckats ta sig till Europa är den inte längre det. För länderna i Europa som tar emot flyktingarna är det inte på något sätt en katastrof.

Det spelar roll hur vi uttrycker oss. Media språkbruk ger bilden av att människorna som kommer till Europa på flykt undan ett krig utgör ett större problem än vad de är. kriget är ett katastrofalt problem. Flyktingarna är det inte. Media borde sluta framställa flyktingarna som en ”katastrof”.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements