Osannolikt att Islamiska staten skulle ligga bakom dådet i Orlando

Det fins ingen som helst anledning att tro att Islamiska Staten skulle vara  ansvariga för skjutningen på gay-klubben i Orlando, Florida, USA. Betydligt mer sannolikt är att motivet bakom dådet är ett personligt hat mot homosexuella utan koppling till nån organisation. Dvs det handlar om en person med högerextrema åsikter som hatar homosexuella, som sannolikt var psykiskt instabil av flera olika skäl och som enligt uppgifter i media inte var speciellt religiös. Religion spelade med andra ord sannolikt ingen större roll för att den misstänkte mannen sköt på gayklubben.

Att Islamiska Staten (IS) sägs ha tagit på sig ansvaret för dådet betyder sannolikt ingenting. Den som gjort behöver inte företräda dem, om det handlar om en företrädare för IS som sagt att de stod bakom dådet i Orlando behöver de inte vara ansvariga ändå. De tar bara på sig dådet för att verkar större och mer aktiva än de verkligen är.  Om det i slutändan ändå skulle visa sig att gärningsmannen hade kontakter med IS så är det ju ett faktum att IS inte accepterar homosexualitet. En inställning de delar med flesta högervridna religiösa grupper oavsett religion.

Samtidigt är det också så att bara för att någon US-amerikansk myndighet, polis eller spionorganisation skulle hävda att gärningsmannen i Orlando agerade för IS räkning så behöver det ändå inte vara så. De är inte pålitliga nog för att vi ska kunna lita på deras ord.

Det är också tveksamt om masskjutningen i Orlando överhuvudtaget ska kallas terrorism. För att det ska vara terrorism krävs ju lite mer än att en psykiskt instabil högerextrem dåre mördar homosexuella. Det krävs ju att syftet är att injaga skräck, skapa oreda i samhället och sånt. Att det handlar om det vi kallar hatbrott är däremot uppenbart.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements