Många fel i GP om kameraövervakning

Polisen har installerat kameror för att övervaka delar av Biskopsgården. Det kommer att ha noll effekt på brottsligheten. Den forskning som finns visar klart att kameraövervakning inte påverkar brottsligheten mer än att viss typ av brottslighet byter plats. Våldsbrottslighet påverkas överhuvudtaget inte. Inte heller finns det några som helst belägg för att kameraövervakning ökar möjligheten att lösa olika brott. Både GP, polisen och de boende i Biskopsgården har fel på denna punkt.

Kameror kan dock öka känslan av trygghet vilket iofs inte ska föraktas, men på något sätt är det ändå en falsk trygghet då brottsligheten inte påverkas. När tryggheten dessutom är så stor som den är i alla Sveriges bostadsområden, även i Biskopsgården, är förbättringen i upplevd trygghet dessutom troligen mindre än i mer otrygga områden.

GP har dessutom fel om att liknande kamerövervakning hjälpte till att lösa dubbelmordet på Vår Krog & Bar. Det fanns nämligen ingen sån övervakning. Det som fanns var poliser som bedrev spaning mot krogen och därmed filmade. Dessa filmer har använts i utredningen men har haft marginell betydelse för de fällande domarna

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements