Polis frias för dödsskjutning

Förundersökningen i målet där en 28-årig man sköts till döds av en polis i Bagarmossen i södra Stockholms läggs ned

Den 22 juni 2016 larmade allmänheten polis om att en pistolbeväpnad man var i Bagarmossens centrum. Mannen åkte sedan från centrum i en bil. Polispatrullen som larmades till platsen mötte den aktuella bilen på vägen och stoppade den. Mannen klev ur bilen och riktade ett pistolliknande föremål mot polisbilen. Alla poliserna uppfattade situationen som ett allvarligt hot och polisbilens förare drog sitt vapen. Föraren i polisbilen avlossade flera skott och mannen dog. I efterhand visade det sig att mannens vapen var en vapenattrapp mycket välliknande en skarp pistol.

– När jag väger samman alla omständigheter om vad som skett gör jag bedömningen att polismannen har handlat i nödvärn och att hans agerande inte har varit uppenbart oförsvarligt, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Polismyndigheten spred till en början en helt annan berättelse om vad som hände och uppgav att den dödade mannen skjutit mot poliserna i polisbilen. Den felaktiga versionen avslöjades dock snabbt i media varvid polismyndigheten ändrade sig. Efter att ha tagit del av hela händelseförloppet så som det beskrivs utifrån polishelikopterns film verkar det vara rimligt att polisen sköt mot mannen. Det som kan ifrågasättas är varför den ende polisen som sköt avlossade så många skott. Det torde ju snabbt ha framgått att mannen inte tänkte eller kunde skjuta. Åklagaren bedömer dock att polisen handlat i nödvärn. Det verkar vara en rimlig slutsats trots de invändningar jag fört fram.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements