Moderaterna i Göteborg saknar verklighetskontakt

Jonas Ransgård från moderaterna menar att de och alliansen i Göteborg har ett färdigt paket för att motverka segregation. Han har fel och hela hans inlägg visar på hur fantastiskt avskilda från verkligheten som moderaterna i Göteborg är. Ransgård har rätt i att polisen pekat ut 7 områden i Göteborg som problematiska (det är dock inte 7 av 23, för i andra städer har polisen slagit ihop områden så att statistiken blir fel).

Men Ransgård har också fel då antalet fattiga områden i Göteborg är betydligt fler, uppemot 15-20 stycken. I dessa områden finns ingen omfattande brottslighet som Ransgård hävdar, däremot är befolkningen i dem ofta mer brottsbelastad än befolkningen i snitt. Det är en konsekvens av fattigdom. I vissa av områdena finns en obenägenhet att prata med polisen och en rädsla kriminella nätverk och gäng, men det finns inga områden där polisen inte kan arbeta. Det har varit ungefär likadant i vissa av dessa områden sen de byggdes på 1960- och 70-talen. Så visst är det ett gammalt problem som vakren socialdemokraterna eller borgerliga kunnat göra nåt åt. Vilket ju i grunden beror på att socialdemokraterna och allianspartierna har samma politik.

Alliansen har ju dessutom förstorat problemen kraftigt genom att se till att byggandet i Sverige nästan upphörde. Byggandet av hyresrätter upphörde i realiteten. Orsaken var att de borgerliga regeringarna tog bort räntesubventioner till byggande med mera. Bostadsbristen är en av de viktigaste orsakerna till segregation, att gängen kan rekrytera och dåliga skolbetyg. Segregationen har sedan ökats på genom privatisering av våd och skolor vilket lett till sämre skolor och sämre vård för fattiga. Alliansen driver denna politik hårdare än socialdemokraterna och miljöpartiet men de är i grunden anhängare av samma politik.

Att alliansen skulle ha en lösning på problemen med fattigdom och segregation faller därmed på sin egen orimlighet. Det är en totalt verklighetsfrämmande attityd från Ransgårds sida. Alliansen har ju delvis skapat problemen och framförallt förvärrat problemen med segregation och fattigdom.

Alliansen har förvärrat bostadsbristen genom att se till att byggandet nästans helt upphörde genom olika dåliga beslut. Att då hävda att de har den rätta politiken för att öka byggandet är bara dumheter. Det är rent hyckleri och Ransgård framför inte ett enda konkret förslag på hur byggandet ska kunna ökas mer än att skapa förutsättningar för sämre bostäder och slum.

Så länge det finns bostadsbrist kan inte olaglig andrahandshyreskontrakt motverkas. Dessutom har ju alliansen underlättat för detta genom att legalisera mycket som tidigare var olagligt. När de föreslår att detta ska bekämpas kastar e sten i glashus. Alliansen är de som har möjliggjort att kriminella gäng kan tjäna pengar på andrahandsmarknaden.

Stöd till frivilligorganisationer låter bra men det kan inte ersätta samhällsinstitutioner och de kan inte alls minska bostadsbristen och inte kriminaliteten i nån större utsträckning. Samarbetet mellan polis och socialtjänst är en självklarhet som alla håller med om. Det gör inte alliansen till ett bättre alternativ än nåt annat.

Sen föreslår Ransgård återigen fler övervakningskameror. En åtgärd som inte påverkar nånting, inte förbättrar tryggheten och inte minskar brottsligheten. Han tror också att fler krav skulle innebär mindre segregation och mindre rekryteringen till gängen. I själva verket är det tvärtom. Kan folk inte få socialbidrag (försörjningsstöd) är det lättare för gängen att rekrytera. Det är alltså direkt kontraproduktivt i förhållande till brottsligheten att föreslå hårdare krav för att få socialbidrag.

Alliansen har i själv verket inga förslag alls som skulle göra Göteborg bättre. De vill skapa möjligheter att bygga rena slumområden, de vill hindra folk från att få försörjningsstöd, de vill vidta meningslösa åtgärder när det gäller att bekämpa brottsligheten, de vill införa extrem låglönedumpning med mera. Allt är saker som ökar fattigdomen och klyftorna i samhället. Alla deras förslag skulle göra Göteborg sämre.

Ransgård tror uppenbarligen motsatsen vilket visar mannens bristande verklighetskoll. Den politik han föreslår skulle göra allt sämre, inte bättre.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Sebbe Persson

    ”Alliansen driver denna politik hårdare än socialdemokraterna och miljöpartiet men de är i grunden anhängare av samma politik.”

    Det vete fan och beror på hur man ser det. Det stora problemet är att sossejävlar och grönmuppar kamouflerar sin politik genom att försöka få det till att den är ”vänster”. I kamouflerandet hjälper det där jävla vänsterpartiet snällt till med den ”duktige idioten” Sjöstedt i spetsen. På ett sätt blir därför kamouflerad högerpolitik farligare än öppen högerpolitik, som är lättare att mobilisera emot.

    Inte fan har sossejävlar och grönmuppar gjort ett enda skit för att lösa segregation. Höjdarna sitter och fiser i precis samma typ av hypade villor och bostadrätter som allianshöjdarna gör. En sossehöjdare lever precis lika jävla mycket i ”vi och dom världen” som moderutthöjdarna. De behandlas för sina hemorrojder på precis samma privata vårdcentraler och deras ungar leker på precis samma privatskolegårdar. Så fucked up är samhället.

    Så länge inte alla har fullt klart för sig att sossar och grönmuppar är höger så länge kommer det vara helt jävla kört att göra något. De första att inse detta borde vara det där jävla vänsterpartiet men inte… Fy fan vad trött jag blir!