Nätneutraliteten förändras inte mycket av USA:s beslut

I USA har myndigheten FCC beslutat ta bort en lag som förbjudit nätoperatörer att särbehandla vissa kunder med andra priser, högre trafikkapacitet osv. Denna lag har bara funnits sen Obamas tid som president (infördes 2015) och har inte funnits under större delen av Internets existens. Liknande lagstiftning finns ingen annan stans och i bl.a. Sverige så särbehandlar Telia de stora sociala medierna genom att det är billigare att surfa till deras sajter än de andra. Besök på dessa sociala medier dras nämligen inte av från den trafikmängd en kund har.

I större delen av världen är Internet inte fritt så och där bestämmer staten vilka sajter på internet som får besökas. Det är knappast bättre än att företag som Telia bestämmer vilka sajter som är viktiga.

Beslutet i USA kommer troligen inte alls att leda till några stora praktiska förändringar på internet som helhet. Det kommer eventuellt att ha betydelse för internet i USA men mycket liten betydelse för internet på andra håll. Farhågorna som uttrycks av diverse experter i media är helt enkelt överdrivna. Internet var inte mindre fritt innan 2015. USA blir med beslutet mer likt Europas länder och kanske blir internet mindre fritt i USA. Det är i så fall olyckligt och en utveckling som går åt fel håll. Så FCC:s beslut är förstås fel och negativt för internet. Men nån katastrof är det inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements