ETC och Gunnar Wesslén sprider felaktigheter om Filippinerna

Gunnar Wesslén har skrivit en artikel om Duterte på Filippinerna. Duterte är formellt folkvald, men han leder en våldsam militärregim och han är i praktiken en diktator. Fackföreningar och vänstergrupper förföljs. Så långt har Wesslén helt rätt. Men när det gäller CPP (Communist Party of the Philippines) och deras gerillaarmé NPA (New People’s Army) så är Wesslén delvis ute och cyklar. Han saknar sannolikt helt kunskap om hur situationen ser ut på vänsterkanten i Filippinerna. Exempelvis så så förkortas partiet inte PCC som han påstår utan CPP eller PKP.

CPP är en organisation som sannolikt är minst lika vedervärdiga som Röda Khmererna. De utför regelbundet politiska mord på fackföreningsledare, människorättskämpar och politiska motståndare. De har en dödslista på politiska motståndare och av de som står högst på deras dödslista känner jag flera stycken personligen. De jag känner är företrädare för en vänsterorganisation på Mindanao, Revolutionary Workers Party Mindanao (RPM-M ellr RWP-M). Mindanao är den sydligaste stora ön i Filippinerna. RPM-M  och RPA (Revolutionary People’s Army) är den starkaste och största gerillaorganisationen på Mindanao. På grund av hoten från Duterte och från CPP lever dessa personer helt underjordiskt. De har inte kunnat träffa sina familjer på decennier och har multipla identiteter.

När det gäller CPP har Duterte alltså delvis rätt. Det är en fascistoid odemokratisk organisation i Stalins och Maos anda. När Duterte angriper dem angriper han inte vänstern. När han tar CPP som anledning för att angripa vänstern, fackföreningar och andra politiska aktivister är det allvarligt. Det är skandalöst och mycket problematiskt. Men både CPP och Duterte är ett problem i sammanhanget. När det gäller Duterte har Wesslén i stort sett rätt, men i övrigt har Wesslén som det verkar ingen koll.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!