Naivt och verklighetsfrämmande om Skanstorget

Två företrädare för Feministiskt Initiativ, Stina Svensson och Alexandra Angelbratt, har skrivit ett debattinlägg om Skanstorget i GP. Det är ett mycket naivt och verklighetsfrämmande inlägg som saknar alla förutsättningar för att skapa en levande och användbar miljö på Skanstorget.

Det vill göra om torget till en park, ett grönområde. Detta i ett område som redan är välförsett med grönområden såsom Slottsskogen, delar av Medicinarberget, Skansberget, Fogelbergsparken, Haga Kyrkoplan och naturområdet mellan Annedal, Landala och Guldheden. Att skapa ett nytt grönområde är totalt verklighetsfrämmande och det finns inget sådant behov.

Det är inte grönområden som området runt Skanstorget har brist på utan invånare. I Annedal och Haga bor idag bara hälften så många invånare som på den tid det fanns underlag för en saluhall på torget. Inte ens i betydligt bättre kommersiella lägen kan saluhallar överleva idag och på Skanstorget har det inte funnits nån saluhallsverksamhet sen innan andra världskriget. Att bygga en saluhall idag är helt verklighetsfrämmande och det är väldigt naivt att tro att det finns behov av en saluhall på Skanstorget eller möjligheter för en sådan att överleva. Det finns inte.

Att Skanstorget skulle kunna utgör en ”port” till Skansberget är också totalt verklighetsfrämmande. Det går inte att komma upp på berget från det hållet annat än genom en lång vindlande stig. De naturliga vägarna upp på berget är vägen från Risåsgatan på andra sidan berget och trappan upp från Kaponjärgatan. De är de naturliga ”portarna” och de kan säkert lyftas fram mer. Tyvärr dras den förstnämnda med de kraftigt förfulade området där hus en gång i tiden stod och dessutom en allt annat än vacker barackbyggnad på en av dessa gamla bostadstomter.

Läs också:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!