Pågens lämnar så kallat blandstadsprojekt i Högsbo

I den norra delen av Högsbo industriområde ska det byggas bostäder. Så är det tänkt. En stor mark- och fastighetsägare i området är Pågens (tidigare Pååls) via dotterbolaget Xtera. Det var också den enda industrin som skulle bli kvar. För nån blandstad som media, byggbolag och politiker hävdar ska byggas har det aldrig varit frågan om. Det har bara varit frågan om att bygga bostäder genom att först riva alla kontor och småfabriker samt de sista resterna av Högsbo by och sen bebygga området med en bostadsmatta.

Risken att det skulle uppstå oändliga bråk mellan de boende och Pågens är naturligtvis mycket stora. Det enorma bageriet både låter och luktar och det är en massa lastbilstrafik tidigt på morgonen. En fabrik av just den typen fungerar inte jättebra med bostäder in på knuten.

Nu har Pågens fastighetsbolag hoppat av hela projektet. Det är inte förvånande att de hoppat av då företaget skulle kunnat få stora problem på grund av den tidigare planeringen. Projektet har därmed också blivit försenat. Konsekvenserna av avhoppet är dock i det stora hela bra. Genom avhoppet blir det mer blandstad då de byggnader Pågens äger och den mark de äger inte kommer att rivas eller bli föremål för bostadsbyggande. Följaktligen blir fotbollsplanen och byggnaderna innanför den kvar. Resultatet blir därmed också lite mer av blandstad än vad det var tänkt.

Bild: Oki!Doki! Arkitekter

Hela projektet har på grund av avhoppet också blivit kraftigt försenat och troligen är väl inga bostäder klara år 2021. I den ursprungliga planen skulle 800 lägenheter vara klara. Totalt innehöll planen från början 2 350 bostäder, men det har nu dragits ner till 1 880 bostäder mellan Pågen och Änggårdsbergen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!