Finns anledning att ta det nya coronaviruset på allvar menar forskare

Mycket tyder på att det nya viruset, med beteckningen 2019-nCoV, ursprungligen spridits från djur till människa. En lokal viltmarknad i staden Wuhan, 70 mil väster om Shanghai, pekas ut som den plats där det skett. men dödligheten på grund av det nya viruset anses vara förhållandevis låg jämfört med tidigare epidemier med liknande virus.

Coronavirus är dock inget ovanligt, det finns fyra coronavirus bland människor sen länge och under senare år har tre nya spridit sig från djur till människor. Viruset sars upptäcktes 2003 och 2012 kom viruset mers.

– Sars hade en betydande dödlighet såväl som smittsamhet, medan mers har lägre smittsamhet men en påfallande hög dödlighet i grupper med nedsatt lungfunktion. Intrycket hittills är att dödligheten av det nya viruset är betydligt lägre än den hos sars, men det vet vi ännu inte med säkerhet, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

– Det är klart att man måste ha full uppmärksamhet på det här problemet och följa vad som händer, och är det så att det drar i väg med smittsamheten kan jag lova att det kommer helt andra regler och rekommendationer även i Sverige, men vi är inte där än, säger Tomas Bergström.

Tomas Bergström bedriver antiviralforskning med fokus på luftvägsvirus som coronavirus.

Enligt Tomas Bergström har Kina agerat helt annorlunda denne gång jämfört med sars-utbrottet 2003. De har enligt honom gått från mörkläggning till transparens kring nationell smittspridning och åtgärder.

– Det finns många sidor av det kinesiska samhället, men på det här området har de lärt sig att inte ljuga, säger han.

Coronavirus är en virusgrupp som normalt smittar mellan människor och som bland annat orsakar förkylning i form av halsont och hosta, och ibland lunginflammation. Behandlingen är främst inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungor och njurar.

– Det finns fyra olika humana coronavirus som går runt i samhället och ger vanlig förkylning, ibland lunginflammation, och som funnits länge hos människan. Att diagnostisera smittade personer med olika coronavirus är inga problem, men ännu finns inga vaccin och inte heller några antivirala läkemedel, säger Tomas Bergström.

Coronavirus är stabila virus och kända i forskningen. Atta ta fram ett vaccin borde därför inte vara omöjligt. I Australien, Kina och många andra länder arbetar forskare med att försöka ta fram ett vaccin.

I Norden finns ännu inga personer som smittats. Däremot vårdas en kinesisk turist i Finland efter att hon insjuknat på grund av det nya coronaviruset. Men hon smittades i Kina. Det finns som svensk ingen anledning att oroa sig i nuläget.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!