177 miljoner kronor i höjning av skatter och 23 miljoner kronor i återkrav till Försäkringskassan är några av resultaten som den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet redovisat för 2019. De myndigheter som aktivt deltar i arbetet är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.
Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet, där Ekobrottsmyndigheten och ytterligare elva myndigheter ingår, har utvecklats ytterligare under 2019, både när det gäller de operativa insatserna och de interna arbetsprocesserna. Satsningen har enligt den rapport som presenterats breddats genom att allt fler myndigheter och andra aktörer ingår i samarbetet. Den vanligaste brottstypen är narkotikabrott (beslagen bestod nästan uteslutande av cannabis och amfetamin) följt av ekonomiska brott (skattebrott, bokföringsbrott, penningtvätt etc). Bedrägeri- och bidragsbrott som i allmänhet är mycket omskrivna utgör en mycket liten andel av de brott som avslöjades i de myndighetsgemensamma satsningarna under 2019.
Liksom tidigare år fortsätter Ekobrottsmyndigheten att vara en av de mest aktiva myndigheterna inom satsningen. Till exempel deltog Ekobrottsmyndigheten i över hälften av de nationella och ett stort antal av de regionala insatserna under 2019.
– Ekobrottsmyndigheten fortsätter att bidra aktivt till den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet, vilket är positivt. Ekobrott har ofta samband med annan grov brottslighet såsom våldsbrott och narkotikabrott. En nära och god samverkan mellan myndigheterna är mycket viktig för att utreda och lagföra, men även avbryta den organiserade brottsligheten, säger Monica Rodrigo, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
– Samverkan mellan flera myndigheter är avgörande i vårt arbete med att bekämpa organiserad brottslighet och det är viktigt att vi tillsammans prioriterar detta mer. Brottsligheten är avancerad och kräver många olika kompetenser för att vi ska lyckas, säger rikspolischef Anders Thornberg, ordförande i Samverkansrådet, i ett pressmeddelande.
De kvantitativa och mätbara utfallen av arbetet i satsningen har enligt rapporten i flera avseenden legat på en hög nivå under året, främst avseende beloppen för höjning av skatt och återkrav från välfärdsmyndigheterna, som är de högsta som hittills har redovisats. Samtidigt är det dock så att beloppen var klart lägre under 2019 än 2018. Antalet fällande domar för brott inom ramen för satsningen 2019 var också lägre än 2018. Satsningen har dock större narkotikabeslag under 2019 än under 2018, vilket skulle kunna ge fler åtal och domar under 2020. Även många vapen har tagits i beslag.
– Drivkrafterna bakom den organiserade brottsligheten och i synnerhet den grova ekonomiska brottsligheten är brottsvinsterna. Det är viktigt att det gemensamma arbetet i de delarna fortsätter så att brottsvinsterna kan återföras till staten, säger Monica Rodrigo.
Totalt har 262 nationella och regionala insatser och underrättelseärenden pågått under året, vilket kan jämföras med 228 under 2018. En prioriterad fråga för de myndighetsgemensamma satsningarna mot brott under 2019 har varit att öka förmågan att bryta utvecklingen med sprängningar och skjutvapenvåld.
Flera insatser har enligt rapporten riktats mot omfattande och strukturerade kriminella nätverk, både nationellt och internationellt. Internationell samverkan är enligt rapporten viktigt för att nå framgång i den här typen av ärenden. Spanien var det land som svenska myndigheter samverkade mest med under 2019. Även Danmark, Nederländerna och Tyskland var vanliga länder för samverkan.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.