Det finns inga som helst belägg för att våldet i hemmen ökar på grund av covid-19

Hur många tyckare och feminister som helst uttrycker farhågor för att våldet i hemmen kan öka som en följd av åtgärderna mot covid-19. En del, som exempelvis Annika Strandhäll, påstår också att det finns belägg för att våldet i hemmen ökar på grund av reglerna kring covid-19. Det finns inga som helst belägg för sådana påståenden. I alla fall inte vad det gäller Sverige. Det skulle kunna vara så, men det kan inte påvisas. I en del länder som exempelvis Finland och Frankrike där samhället stängt ner helt kan det dock finnas tecken på en sådan utveckling.

Att det kan finnas en risk för en sådan utveckling är dock uppenbart. Men det går inte att se någon sådan utveckling i Sverige. I alla fall inte ännu. Om nånsin.

Det siffror som finns för Sverige tyder inte på att antalet anmälda brott när det gäller våld i nära relationer har ökat. Antalet anmälningar av våld från en partner i en parrelation har ökat ett antal år i rad. Det har uppenbarligen ingen koppling till covid-19. Antalet anmälningar av våld i en nära relation där förövaren inte är partner har minskat lika mycket under samma period. Sammantaget har våldet i nära relationer inte ökat och de förändringar som finns har ingen som helst koppling till covid-19.

Annika Strandhäll och alla andra som hävdar att våldet mot kvinnor ökar har inga som helst belägg för sina påståenden. Först i efterhand kommer vi att kunna veta hur det gick men så här långt har Strandhäll och andra som för fram samma påståenden helt enkelt fel.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!