Girjasutredningen och samernas rättigheter

Efter att Girjas sameby tilldömts rättigheterna till fisket och jakten på statlig mark inom samebyns område ska nu den svenska sten se över hela lagstiftningen i en utredning. Med anledning av detta har Svenska Samernas Riksförbund (SSR) uttalat sig.

SSR avstyrker Näringsdepartementets förslag till process för den utredning som nu ska tillsättas efter Girjasdomen. SSR har framfört sitt ställningstagande till näringsdepartementet vid möten som hållits i frågan, samt i en skrivelse daterad 2 juni 2020. Näringsdepartementet har informerat om att det i det inledande arbetet med att tillsätta en utredning som ska göra en översyn av Rennäringslagen, ska hållas hearings med en bred krets av olika aktörer och intressen.

– Eftersom Rennäringslagen reglerar samebyns interna arbete och organisering och utredningen kommer att hantera samebyarnas grundlagsskyddade egendomsrätter, är det oacceptabelt att externa aktörer ska få vara med och sätta ramarna för hur detta ska göras, och vad som ska utredas, säger Åsa Larsson Blind, ordförande SSR, i ett pressmeddelande.

– Detta är en fråga om trovärdighet och legitimitet för den kommande utredningen som riskerar att stjälpa arbetet innan det ens börjat, fortsätter Larsson Blind.

SSR anser att samiska företrädare ska involveras i ett tidigt skede när samiska rättigheter och förhållanden utreds och diskuteras. Det samiska perspektivet, kunskapen, och erfarenheten ska ges en reell möjlighet att integreras i hela processen. Synpunkter från samiska företrädare, i detta fall renskötselns företrädare, ska dessutom tillmätas avgörande betydelse.

– I linje med samernas ställning som urfolk och den utveckling som skett internationellt av urfolksrätten, är det en förutsättning att regeringen under hela processen för en dialog med SSR och samebyarna. Som vägledning för processen kan de titta på principerna om fritt, informerat förhandsamtycke säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist SSR.

Sportfiskarna och Svenska Jägarförbundet vänder sig mot SSR:s inställning att bara samiska organisationer och intressen ska vara med och bestämma vad som ska utredas och hur detta ska göras, dvs direktiven för utredningen.

– För oss är det självklart att alla berörda ska kunna delta i den utredning som ska genomföras. Sportfiskarna och Jägareförbundet är beredda att med sin kompetens och sin lokala förankring på ett konstruktivt sätt bidra till förslag på lösningar som kan nå bred acceptans. Förbunden anser att öppenhet, respekt för olika intressen och en god dialog med bred förankring är avgörande ingredienser för att nå långsiktigt hållbara lösningar, kommenterar Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Jägarförbundet tycker också det är viktigt att påpeka att domen bara gäller Girjas sameby.

– En mycket viktig sak att slå fast är att Girjasdomen enbart behandlar Girjas område. Tyvärr märker vi att en del vill applicera slutsatserna i domen på andra renskötselområden. Men så kan man inte göra, eftersom domen bara övervägt de speciella förutsättningar som finns i Girjas, säger Anders Iacobaeus, styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet, i ett pressmeddelande.

Det är formellt riktigt men samtidigt är det också en orimlig inställning. Samerna har naturligtvis rätten till nyttjandet av den gemensamt ägda marken som tidigare var allmänning och främst nyttjades av samer. Att staten betrakta som ägare av all mark som inte någon formell privat ägare är ju ett relativt modernt påfund.

All mark i Sverige bör egentligen betraktas om gemensam egendom utan ägare där nyttjanderätten för olika ändamål delats ut till vissa bolag, enskilda personer, föreningar med mera.  Men tills vidare kan vi kanske nöja oss med att betrakta så kallat statlig mark på det sättet. Nyttjanderätten för renskötsel, jakt och fiske på statlig mark i samernas områden bör därför självklart tilldelas samerna och inte staten. På samma sätt som nyttjanderätten för mineralfyndigheter tilldelas enskilda bolag och nyttjanderätten för fiskresurser tilldelas enskilda fiskare, fiskeriorganisationer, markägare etc.

Ärligt sagt tycker jag inte det finns nån nytta i att Sportfiskarna och Jägarförbundet är representerad ei den grupp som ska ta fram direktiven för utredningen. Det är däremot rimligt att de sedan får uttala sig och tycka till i samband med att utredningen genomförs.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!