Är det verkligen troligt att Sverige får en andra våg av covid-19?

Ärligt sagt verkar många experter som uttalar sig om covid-19 väldigt alarmistiska. En av de värsta är Björn Olsen, en person faktiskt förväntas kunna nåt om saken. Men också Dagens Nyheters ledarsida är ett bra exempel på den typ av experter vi kan kalla domedagsexperter.

Alla experter och inte bara domedagsexperter var tidigt övertygade om att Göteborg skulle drabbas lika hårt som Stockholm. Så har inte blivit fallet. I Göteborg och Västra Götaland har smittspridningen, antalet allvarligt sjuka (IVA-vårdade och andra sjukhusvårdade) och antalet döda hela tiden varit spridd länge en mer flack kurva än i Stockholmsområdet. Andelen döda och andelen sjukhusvårdade är långt färre än i Stockholm. Överdödligheten var som högst cirka 30% (influensan 2018 medförde en överdödlighet på 20% när den härjade och den varma sommaren det året medförde också en överdödlighet på cirka 20%) medan den i Stockholm var 100%. De hysteriska domedagsexperterna hade fel.

Samma domedagsexperter menade att smittan skulle ta fart igen när folk började trängas på semesterorterna, på badstränderna eller på krogarna i städerna. Så har inte skett. Ingen ökad smittspridning har noterats under sommaren. Speciellt inte på semesterorter, turistorter och badorter. Domedagsexperterna hade fel igen.

Samma domedagsexperter anser också att munskydd är nödvändigt. I de länder där munskydd är obligatoriskt och där hårda restriktioner gällt men där samhället öppnats upp igen har en ökad smittspridning kunnat observeras. Något liknande kan inte ses i de nordiska länderna där munskydd inte är obligatoriskt. Detta oavsett vilka nedstängningsmetoder som använts i landet. Domedagsexperterna verkar återigen ha fel.

Människor är inte dumma. När det på flera sätt avslöjas att alla de så kallade experterna uppenbarligen inte ägnar sig åt nåt annat än att gissa så blir det självklart så att folk slutar lyssna på dem. Speciellt slutar folk att lyssna på domedagsexperterna då de i stort sett hela tiden haft fel. Domdagsexperterna tycks främst ägna sig åt det som kallas killgissningar i feministiska kretsar. Det är anledningen till att folk under sommaren trängts mer och varit mindre försiktiga. Speciellt unga människor för de vet ju numera att de inte löper nån större risk att såvida de inte bär på nån allvarlig sjukdom. Så läng de inte träffar äldre människor är det ofarligt för dem att umgås tätt.

Nu verkar domedagsexperterna vara av uppfattningen att Sverige kommer att drabbas hårt av covid-19 i höst när sjukdomen sannolikt kommer tillbaks med full kraft. Förkylningar och influensor är ju alltid vanligare under den kalla delen av året. Och covid-19 är en förkylning. En allvarlig förkylning. Vi vet förstås inte om domedagsexperterna har rätt eller fel, men med tanke på att de hittills mest har haft fel är det nog troligare att de har fel om detta också. Sannolikt har ju fler svenskar haft covid-19 än vad som är fallet i de flesta andra länder. Med en större immunitet minskar risken för stora problem vid en andra smittvåg.

Källor till faktauppgifter är Socialstyrelsen, SCB och Folkhälsomyndigheten

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!