Tankvagnsolycka med mycket explosiva och giftiga ämnen

Minst en tankvagn med farligt gods har spårat ur och vält på Sävenäs rangerbangård i östra Göteborg. Polisen hävdar att vagnen som vält innehåller etenoxid och väteperoxid men tankvagnar innehåller normalt bara ett ämne så antingen är det två vagnar (eller en vagn med två tankcontainrar) som vält eller så innehåller vagnen bara det ena ämnet och polisen vet inte vilket. Enligt GT är det två vagnar som vält. Enligt bild i GP har vagnen med etenoxid inte vält utan bara spårat ur. Olyckan skedde cirka klockan halv fem på natten efter att två tågsätt  som växlades krockade med varandra.

Etenoxid som är en färglös och nästan luktfri gas (kan lukta svagt sött) kan explodera av sig själv om det kommer ut i luften och expanderar. Att inandas gasen är farligt. Vid en explosion i Tarragona den 14 januari i år spreds splitter från explosionen mer än 2 km. 3 personer dödades. Vid brand är etenoxid självförsörjande med syre vilket gör det svårt att släcka när det fattat eld och det kan också också brinna i vatten. I Stenungsund skedde ett stort utsläpp av etenoxid vid en olycka på en av fabrikerna år 2011. Ingen explosion inträffade och inga personer skadades.

Det huvudsakliga användningsområdet för etenoxid är för tillverkning av glykol som sen används som kylmedel eller som råvara för andra produkter, exempelvis plasterna PET, polyester och polystyren eller i smörjmedel, kosmetika och läkemedel.

Väteperoxid är en svagt blå vätska och mycket instabilt. Det sönderfaller om det utsätts för ljus och kan explodera av sig själv. En av de värsta explosioner jag upplevt var en tank med väteperoxid som exploderade på en fabrik där jag arbetade. Dessutom är ämnet mycket giftigt att andas och cancerframkallande. Det huvudsakliga användningsområdet är som blekmedel.

Med tanke på de två ämnenas giftighet och explosivitet är det inte förvånande att polisen och räddningstjänsten spärrat av ett stort område runt olycksplatsen. De har i nuläget spärrat av ett område med 600 meter radie och utrymt en skola, Torpaskolan, och en förskola, Solgläntan. Frågan är om de inte borde spärra av ett ännu större område. Något läckage har dock inta kunnat konstateras. Inte ännu i alla fall.

All tågtrafik österut och norrut från Göteborg är stoppad. Rimligen borde biltrafiken på E20 och andra gator och vägar i området också ha stoppats men det verkar inte ha skett.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!