Åtal mot en av de största säljarna på Flugsvamp 2.0

Tre personer har åtalats vid Ångermanlands tingsrätt för bland annat grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Två av dem ligger bakom ett av de största säljarkontona på den numera nedsläckta marknadsplatsen Flugsvamp 2.0 på Darknet.

Huvudmännen är misstänkta för att vid över 3 000 tillfällen ha sålt narkotika och läkemedel via flera olika marknadsplatser på Darknet under cirka fem års tid. Försäljningen har framförallt omfattat olika typer av narkotikaklassade tabletter men även kokain, amfetamin och cannabis samt receptbelagda läkemedel. Den tredje personen är misstänkt för att ha hjälpt till med att tvätta pengar.

– Detta har varit en omfattande utredning till vilken kompetenta polisresurser från hela landet har bidragit, och framförallt från region Nord. Vi har tillsammans med åklagarna genomfört en noggrann utredning, och vi är mycket nöjda med att det nu väcks åtal, säger polisinspektör Maria Bååth på Nationellt it-brottscentrum vid Nationella operativa avdelningen (NOA), i ett pressmeddelande.

Polisens utredningsarbete som riktas  mot andra säljare fortsätter dock med fler åtgärder, analyser av beslag och underrättelsearbete. De menar ett det finns goda förhoppningar om att kunna identifiera fler misstänkta säljare.

– Polisens metoder utvecklas ständigt och i den här typen av komplexa utredningar av cyberbrott blir vi bättre och bättre på att säkra digital bevisning snabbt, vilket är viktigt eftersom informationen snabbt kan gå förlorad annars, säger polisinspektör Maria Bååth.

Tidigare i år har det varit fler rättegångar mot andra misstänkta säljare, till exempel en säljare med alias ”DP247” som dömdes till 5 års fängelse i hovrätten.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!