Hagakliniken och dess ägare

Hagakliniken AB är ett privat vårdföretag i Göteborg som ägs av Ali Hajimirsadeghi och hans fru Zohreh Shayesteh. Företaget har uppmärksammats under senare tid då deras lokaler utsatts för ett par bombdåd. Även ägarnas bostad har utsatts för bombdåd. Ali Hajimirsadeghi har framträtt i media och krävt hårdare tag mot gängbrottsligheten. Men vem är han egentligen?

Han som som flykting till Sverige från Iran redan på 1980-talet. Han hade då suttit i isoleringscell i 18 månader, fängslad för sina politiska åsikter. I Sverige arbetade han i vården innan han 1990 började studera till läkare.

2006 grundade han Hagakliniken AB och 2008 fick han pris av av Länsstyrelsen och Internationella Företagarföreningen i Sverige (IFS) som ”Årets pionjär” för sitt arbete med det egna företaget och dess mottagning. Året därefter, 2009, fick han pris som ”Årets företagare” i Göteborg. Så långt var allt bara guld och gröna skogar.

Men 2011 hände det nåt. Västra Götalandsregionen hävde avtalet om primärvård med Hagaklinikens vårdcentral den 1 december 2011. Detta efter en granskning där Hagakliniken och Ali Hajimirsadeghi beskylldes för omfattande och systematiskt fusk som skulle ha gett regionen merkostnader på mer än en miljon kronor genom fiffel och fusk:

För listade patienter på vårdcentralen fick kliniken en viss summa som skulle täcka alla kostnader – som röntgen, provtagning, medicin. Samtidigt hade Ali Hajmirsadeghi och andra specialistläkare verksamhet på kliniken med egna personliga avtal med regionen. I specialistverksamheten är röntgen, lab och medicin fritt tillgängliga och debiteras regionen direkt.

Enligt granskningen hade verksamheterna systematiskt blandats ihop. Det som skulle ha varit vårdcentralens kostnader för röntgen-, laboratorieundersökningar och medicin hade i stället rapporterats som beställda av specialistläkare och betalats av regionen som därmed fått betala dubbelt.

Tidigare anställda på Hagakliniken har berättat att distriktsläkarna på vårdcentralen uppmanats att remittera patienter som krävde dyra läkemedel till Ali Hajimirsadeghi för att på så sätt styra om kostnaden för läkemedel.

Regionen krävde dock tillbaka lite under 1 miljon från Hagakliniken.

Det hela ledde till att Hagakliniken visserligen erkände att misstag förekommit men förnekade att det på något sätt skulle ha varit medvetet eller systematiskt. Istället ska det ha handlat om slarv, bristande rutiner, dåliga redovisningssystem och att anställda missförstått redovisningsystemet. Företaget stämde därför regionen för avtalsbrott.

Hur det gick med stämningen har jag inte kunnat utröna, men det mesta tyder väl på det aldrig ledde nån vart.

I samma veva anklagades Hagakliniken också för att vara en fackföreningsfientlig och dålig arbetsplats där anställda mobbades:

Men det har inte blivit något kollektivavtal, i stället har arbetsgivaren tecknat en privat försäkring. Nyss hade Hagakliniken ett primärvårdsavtal med Västra Götalandsregionen där vissa krav måste följas för att bedriva en vårdcentral i regionen, varav ett är kollektivavtal.

– Men i kravboken är det egentligen bara när det gäller vård som de har rätt att ställa krav, säger Hans Ekström.

Då felaktig bokföring av patienter upptäcktes sade Västra Götalandsregionen upp avtalet och kliniken får nu inte längre vara en vårdcentral, men fortsätter som en läkarmottagning.
Den tidigare personalen berättar också om kränkningar och utskällningar framför patienter och kollegor.

– De har mobbat ut personal som inte passar in, sådana som står upp för sina rättigheter helt enkelt.

Hamirsadeghi menade att anklagelserna om mobbning och att han är motståndare till facket inte stämde. Han såg ingen problem med facklig organisering och menade att han inte hade kollektivavtal då han utsatts för rasistiska trakasserier från Kommunals företrädare.

Sen hösten 2019 är Ali Hamirsadeghi också hälftenägare i de så kallade Järnvägshusen i Åmål. Husen som innehåller ett 40-talet lägenheter har uppmärksammats för omfattande misskötsel. Hans fru Zohreh Shayesteh har länge representerat I & M Fastighet AB som äger resten av Järnvägshusen.  När Ali Hamirsadeghi köpte in sig i fastigheterna lovade han att snart inleda renovering och upprustning. Om detta skett eller inte skett är okänt.

Efter flera hot och bombdåd mot Hagakliniken och dess ägare lever familjen nu med polisskydd på hemlig adress. Orsaken till bombdåden och hoten anses vara en påhittad skuld hos en son i familjen.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!