Det är influensa som orsakar narkolepsi – inte vaccin

Svininfluensavaccinet Pandemrix orsakade ett antal fall av narkolepsi som i dessa sammanhang är en autoimmun sjukdom. Denna typ av narkolepsi kallas typ 1. Cirka 200 personer i Sverige fick narkolepsi som en följd av svininfluensan och vaccinet Pandemrix. I andra länder var det fler.

Men orsaken till narkolepsi är inte vaccinet utan troligen själva influensan. Vaccinets huvudingrediens är ju just influensavirus och det finns vissa varianter av influensavirus som kan orsaka narkolepsi hos cirka 1/5 av den svenska befolkningen. Den femtedelen av befolkningen har en vävnadstyp som kallas HLA-DQB1*06:02. Men även andra genetiska orsaker finns.

Narkolepsi av typ 1 orsakas av en autoimmun reaktion i immunsystemet som förstör celler i centrala delar av hjärnan (hypotalamus). Det påverkar hjärnans förmåga att producera det sömnreglerande hormonet orexin (hypokretin). Personer med vävnadstypen HLA-DQB1*06:02 kan få narkolepsi typ 1 om det också tillstöter en faktor som utlöser den autoimmuna reaktionen. En sådan faktor är influensa men även Pandremixvaccinet. De andra vaccinerna som togs fram orsakade dock ingen narkolepsi så Pandemrix skilde sig från de andra. Vaccinerna producerades utifrån olika varianter av H1N1-viruset.

Forskarna tror därför att Pandemrix bland annat hade något högre koncentration av virala kärnproteiner jämfört med andra vaccin mot A(H1N1):

Just detta protein visade sig av en slump också vara väldigt likt en mottagare för hormonet hypokretin i hjärnan.

Hypokretin reglerar sömn och vakenhet i kroppen och forskarna tror nu att likheten mellan proteinet och mottagaren inneburit att vissa patienter utvecklat antikroppar som angrep både influensavirus och hypokretinmottagare. När mottagarna angreps av antikroppar kunde hormonet hypokretin inte längre reglera vakenhet, vilket ledde till narkolepsi.

Det handlar alltså om ett protein som finns hos vissa varianter av H1N1-influensavirus och i Pandemrix blev det för höga halter av detta protein. Genom att forskarna nu känner till varför människor kan få narkolepsi av influensavirus så går det också att undvika för höga halter av det aktuella proteinet i nya vacciner.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!