Restaurangen Vår Krog & Bar (den har idag bytt namn) på Vårväderstorget i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg är mest känd för det dubbelmord som skedde där i samband med en gängrelaterad skjutning. Personer kopplade till Friskvädersgänget (Norra Biskop) sköt mot personer kopplade till Vårvädersligan (södra Biskop).
En märklig sak var att en ledande medlem (Berat Kastrati) i det som senare blivit den så kallade B-falangen (Kastrati-falangen) och som var en sannolik måltavla för attacken nyss lämnat stället när attacken skedde. En ledande medlem i Vårvädersligan (Houssein Chit) och en helt oskyldig person dödades. Ett stort antal personer från Friskvädersnätverket dömdes för inblandning i dubbelmordet.
Osman Can var vid tillfället för skjutningen ägare av Vår Krog & Bar. Han söner Atila Can och Selahattin Can var också verksamma i företaget. Den sistnämnde arbetade den aktuella kvällen. De tillhör för övrigt samma stora släkt som den kände journalisten och författaren Mustafa Can även om de sannolikt inte är nära släktingar.
Senare skulle ett rån mot restaurangen samt osämja om en så kallad knarklur (en mobil som används för att ta emot beställningar på narkotika) leda till en konflikt inom Vårvädersligan mellan den så kallade B-falangen och den så kallade A-falangen. Den förstnämnda falangen består främst av personer från familjen Kastrati och ledande i den senare är personer från familjen Jobe.
Atila Can har precis blivit dömd för grovt narkotikabrott och är misstänkt inblandning i ett mord.
Narkotikaärendet började med att en 28-åring som enligt media har en koppling till Jobe-falangen i slutet av maj 2020 på Sehlstedtsgatan på Hisingen tog emot ett halvt kilo kokain i en bil som Atila Can hade hyrt. Can var med i bilen. Den som överlämnade kokainet var en en 25-åring vid namn Mervan Ucar med koppling till Vermahmood-falangen i Tynnered (M-falangen). Polisen hade spaning mot bilen och grep dem på platsen. Senare kunde en fjärde man, en 29-åring, genom avlyssningsmaterial från encrochat också kopplas till brottet.
Atila Can och Mervan Ucar har nu dömts i tingsrätten till 4,5 års fängelse vardera för grovt narkotikabrott. Den 28-årige mannen, Ulas Havsut, friades då tingsrätten ansåg att han inte nödvändigtvis visste vad som fanns i paketet han tog emot. Det var osannolikt att så var fallet och domen är i det avseendet märklig. Ulas Havsut som enligt media kan kopplas till Jobe-falangen bor i Tynnered i likhet med de andra dömda och åtalade förutom Can. Domen mot en 29-åring, Daniel Meruse Tadesse, som också har åtalats i målet, kommer senare. Denne man anses vara en ledande person i Vermahmoodfalangen och har kopplingar till Backagänget. Han häktades först i sin frånvaro och greps sedan under hösten 2020 i Spanien.
Vermahmood-falangen och kriminella grupperingar i Biskopsgården har mycket länge varit ihopkopplade så att just de två kriminella grupperingarna samarbetat kring en knarkaffär är inget märkligt även om Göteborg-Postens Peter Linné och Sandra Divinyi verkar ha den åsikten.
Can erkände narkotikabrottet. Han har också uppgett att det hela var ett beställningsjobb åt A-falangen. Orsaken till att han åtog sig detta är dock lite oklar men han uppger att han misshandlades av personer från B-falangen i slutet av mars 2020 och de krävt honom på en större summa pengar.
Materialet från avlyssningen av encrochat ledde också till att Atila Can såväl som den i narkotikaärendet friade 28-åringen blev misstänkta för inblandning i mordet på Blerim Kastrati i Gamlestaden den 3 maj 2020. En släkting till Atila Can är också häktad som misstänkt för det mordet.
Can menar själv att han blivit pressad till att delta i narkotikaaffären såväl som att hjälpa till med mordet och hävdar att han kontaktat poliser om narkotikaaffären vilket bekräftas av en polis han kontaktat. De avrådde förstås från affären men han genomförde den ändå. Han menar att han befunnit sig i en pressad situation. Men det framgår inte riktigt varför.
Klart är dock att han lagt stora pengar på spel (343 000 kronor på 17 månader) och på kort tid swishades belopp på omkring en halv miljon till och från olika personer på hans konto. Vid husrannsakan i hans hem hittades fyra Rolexklockor (två köpta på ett företag som heter Royal Watches), värda sammanlagt 895 000 kronor. Han menar att han köpt och fått dem och har får enligt tingsrättens dom behålla dem. Beloppen som han totalt har hanterat motsvarar mycket mer än vad han enligt deklarationer tjänat.
Vid andra husrannsakningar hittades ytterligare ett halvt kilo kokain och stor summor i kontanter och banktillgodohavanden hittades vid husrannsakningar hos Ucar, Havsut och Tadesse. Husrannsakan genomfördes också på Vår Krog & Bar samt restaurang Faro i Eriksberg.
Frågan är om inte Atila Can och krogen på Vårväderstorget fungerat som penningtvättsinrättningar för narkotikaaffärer såväl som från de märkliga affärer som Eddie Jobe och andra ägnat sig åt. Affärer som Jobe frikänts för då det inte gått att visa att pengarna kommit från brottslighet. Om det är så har mycket stora pengar cirkulerat genom krogen på Vårväderstorget. Kanske har det varit så att Kastrati-falangen inte fått ta del i de inkomster som följde av penninghanteringen och därför beslutat sig för att skaffa sin andel genom ett rån mot Vår Krog & Bar. Inget sådant framgår dock av utredningen om narkotikabrottet, Dessutom ska både Kastrati-falangen och Jobe-falangen ha ägnat sig åt utpressning mot Atila Can. Det faktum att Can erkänt och i förhör samarbetat med polisen tyder på att han sannolikt inte har någon egentlig koppling till organiserad brottslighet.
Atila Can var våren 2020 styrelsesuppleant i Candidus AB (Vår Krog & Bar som fortfarande ägs av Osman Can), delägare i Båthamnsgrillen HB och ägare av Kaveldunsvägens Pizzeria. Han har varit delägare i Candidus AB. Osman Can är som det ser ut inte på något sätt kopplade till någon brottslighet.
Läs mer:
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.