I fattiga länder är de restriktioner som införts på grund av covid-19 mycket farligare än själva sjukdomen enligt färsk FN-statistik från bland andra Unicef och Uniaids som sammanställts av SVT.
I fattiga länder har det dött lika många svält och andra sjukdomar som orsakats av restriktionerna som det antal människor som dött av covid-19 i rika länder. Detta då restriktionerna lett till att folk inte kan arbeta vilket innebär svält och att vaccinationer mot sjukdomar som mässlingen uteblivit vilket innebär dödsfall. Rent allmänt har också tillgången till vård blivit sämre för de fattigaste i fattiga länder.
90% av de cirka 2,5 miljoner som dött på grund av covid-19 återfinns i rika länder. I fattiga länder har lika många istället dött av svält, brist på vård och andra sjukdomar som malaria, mässling, hiv och tbc:
Och de som dör i de fattiga länderna är framför allt kvinnor, barn och ungdomar.
– Det är kvinnor som har dött i barnsäng, nyfödda, barn som dött i lunginflammation, diarré och malaria för att de är undernärda eller inte blivit vaccinerade, förklarar Stefan Swartling Peterson, professor i global omställning för hälsa vid Karolinska institutet och medicinsk expert på Unicef, för SVT.
Covid-19 eller brist på vaccin mot covid-19 är inte problemet i fattiga länder. Det är den grundläggande bristen på en fungerande sjukvård och fattigdom som är problemet. Det är de orättvisa förhållanden, de djupa klassklyftorna och ojämlik fördelning av resurser både internationella oh inom länderna som är problemet i fattiga länder.
Läs mer:
- Covid-19 är varken den första eller den sista sjukdomen av sitt slag
- Det är faktiskt inget fel i att de rika länderna vaccinerar först när det gäller covid-19
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.