Två män dömda för omfattande narkotikasmuggling

Två män som varit verksamma i Portugal och Spanien har dömts för bl.a. synnerligen grov narkotikasmuggling innefattande transport av 388 kg cannabis från Spanien till Sverige. Påföljden har bestämts till fängelse i sju år och tio månader respektive sex år och tio månader.

Den främsta frågan i målet har rört om svenska polisinfiltratörer framkallat brottet genom otillbörliga spaningsmetoder som innefattat bl.a. förhållandena när infiltratören tog kontakt med männen samt att infiltratören delvis deltagit i planeringen av brottet och tillhandahållit den lastbil som transporterat cannabisen till Sverige.

Attunda tingsrätt har besvarat frågeställningen om polisinfiltratörens eventuella brott nekande. Detta med stöd av en omfattande utredning som de menar visar att de åtalade männen var involverade i verksamheter som distribuerade stora partier narkotika redan före det att de blev kontaktade av infiltratören. Smugglingen av cannabisen skulle därför, enligt tingsrätten, ha skett även utan infiltratörens medverkan. Åklagaren är nöjd med domen:

– Domen är mycket välskriven och välformulerad. Den innehåller inga svepande formuleringar. Man har grundligt tagit sig an uppgiften att bedöma vilka åtgärder som polisen vidtagit, säger kammaråklagare Sara Nilsson, som är nöjd med att männen fälls.

Hon menar att domen är viktigt för såväl polisens som åklagarnas fortsatta arbete att tingsrätten är så tydlig.

– Det är mycket värt, så väl för oss som arbetar med det här – men också för en kommande hovrättsprocess. Med tanken på hur principiellt viktigt det är ligger det i allas intresse att vi får en överrättsprövning, menar hon vidare.

I domen fäster man stor vikt vid att de steg som polisen vidtagit dokumenteras grundligt.

Polisens infiltrationsarbete började redan för 3 år sen. Ärendet har haft namnet Operation Costa och har inneburit att svensk polis infiltrerat ett kriminellt nätverk i syfte att inhämta tillräckligt med bevis för åtal gällande synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Nätverket anses också ha smugglats kokain. De två dömda männen som bott och varit verksamma i Portugal och tidigare i Spanien är 56 och 40 år gamla och heter Peter Roxenborg respektive Jacob Green. Utredningen har skett i samarbete med portugisisk polis.

Tidigare har en 25-årig man vid namn Simon Schultz dömts för brott i samma smugglingshärva. Han dömdes till sex år och fem månaders fängelse i Svea hovrätt i september 2020 för att ha tagit emot narkotikan i Sverige.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!