Politiker i Ljusdal dömd för mutbrott

En politiker i Ljusdal har dömts till villkorlig dom och dagsböter för tagande av muta. Det är enligt polisen mycket ovanligt att politiker åtalas och döms för att ha tagit emot mutor. Den dömde politikern är det tidigare kommunalrådet och kommunstyrelsordföranden Markus Evensson som företrädde socialdemokraterna.

– Detta är lite ovanligt eftersom vi inte har haft så många domar mot eller utredningar med politiker inblandadesäger Corinne Salomonsson, utredare på NOA:s Anti-korruptionsgrupp, i ett pressmeddelande.

Brottet som Evensson åtalades för handlar om en bjudresa till Skottland i juni 2019. Förmånen har bestått i transport, boende och aktiviteter till ett sammanlagt värde på knappt 7 000 kronor som lämnats av företaget Destination Järvsö. Han valde att avgå som kommunalråd när åtalet väcktes även om han förnekade brott.

Till skillnad från de flesta andra brottsutredningar som utreds i respektive region eller lokalpolisområde utreds all form av tagande och givande av muta av Anti-korruptionsgruppen på Nationella Operativa Avdelningen, NOA.

– I vissa fall kan en brottsutredning ha inletts för ett annat brott, men så ser man att det kan vara fråga om en muta och då kan ibland hela eller vissa delar av utredningen flyttas till oss, säger Corinne Salomonsson.

Precis som alla andra typer av brottsundersökningar hämtar utredarna på Anti-korruptionsgruppen in uppgifter, analyserar och håller förhör. Det är sedan upp till åklagaren, som alltid leder förundersökningen i dessa typer av brott, att bedöma om utredningen har gett tillräckligt för att väcka åtal.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!