Pandemin bidrog till rekordminskning av svenska klimatutsläpp

Naturvårdsverket har publicerat sin preliminära statistik över territoriella utsläpp och upptag av växthusgas för helåret 2020. Utsläppsstatistiken visar att Sveriges totala utsläpp 2020 var 47,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket innebär en minskning om 6,8 procent jämfört med föregående år.

Den påverkan som coronapandemin har haft på vårt samhälle är en betydande orsak till den stora minskningen, men det är även ett antal andra faktorer som har bidragit. Den största andelen av de minskade utsläppen anses vara tillfällig.

-Vi behöver nu fokusera återhämtningen i samhället på gröna investeringar för bestående utsläppsminskningar. Genom att växla upp nationella klimatsatsningar med EU-medel för omstarten av ekonomin efter pandemin har vi goda möjligheter att nå de klimatpolitiska målen framöver, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har tidigare i vår visat att det behövs ytterligare beslut om åtgärder och styrmedel för att nå de klimatpolitiska etappmålen. Befintlig styrning lämnar ett betydande gap mot det långsiktiga målet som är minst 85 procent minskning av utsläppen till 2045 jämfört med 1990.

-Det är en rekordminskning som ligger i linje med vad som skulle behövas i snitt varje år för att Sverige ska klara målet till 2045. Men minskningarna är till stor del en följd av pandemin och andra tillfälliga händelser, vilket inte är en hållbar väg för samhället, säger Anna-Karin Nyström, chef för Klimatmålsenheten.

Effekten från coronapandemin kan ses i ett antal sektorer. Den största minskningen har skett inom industrin, där utsläppen har minskat med knappt 1,8 miljoner ton. Detta beror framför allt på minskade utsläpp inom järn- och stålindustrin (med 13%), till följd av minskad produktion. Även inom den kemiska industrin minskade utsläppen, främst på grund av en brand i Borealis krackeranläggning i Stenungsund orsakade produktionsstopp under en stor del av året. Även från raffinaderierna har det varit minskade utsläpp, till följd av minskad efterfrågan och därmed produktion.

Inom el- och fjärrvärmesektorn minskade utsläppen med drygt 1 miljon ton. De minskade utsläppen beror delvis på varmt väder och lågt behov av uppvärmning, men även på en kraftig minskning av fossila bränslen som antas bero på den höjda skatten på fossila bränslen som används för att producera värme i kraftvärmeverk. Skatten infördes i augusti 2019.

diagram klimat

Statistik över växthusgasutsläpp och upptag i Sverige 2019-2020. Källa: Naturvårdsverket.

Arbetsmaskinernas utsläpp under 2020 ökade med 10 procent, vilket bidrar till en utsläppsökning på ca 0,3 miljoner ton. Utsläppen från jordbruk ser i dagsläget ut att ha minskat något under 2020 till följd av färre antal djur. Denna sektor uppdateras dock med nya data i december och är därmed relativt osäker. För resterande sektorer (uppvärmning av bostäder och lokaler, utsläpp från produktanvändning och lösningsmedel, avfallssektorn samt markanvändningssektorn) har föregående års utsläppsvärde antagits, med undantag från utsläpp när det gäller deponier inom avfallssektorn. Dessa sektorer kommer att uppdateras till publiceringen i december.

Den preliminära statistiken görs för att uppskatta utsläpp föregående år  så snabbt som möjligt. För de sektorer där dataunderlag inte ännu är tillgängligt används en förenklad metod används jämfört med de ordinarie utsläppsberäkningarna som presenteras i december. Den största andelen av utsläpp är dock uppdaterade med nya indata och använder samma metod som i de ordinarie utsläppsberäkningarna.

Den preliminära statistiken för helåret, ligger till grund för siffror som rapporteras till EU varje år. De preliminära utsläppen av växthusgaser är officiell statistik. Kvalitetsdeklaration för statistisk och frågor svar om skillnaderna mellan utsläpp från den svenska ekonomin och utsläpp som används för att följa upp Sverige klimatmål, hittar du mer information om i länkarna nedan.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!