Gängkonflikten i Biskopsgården är inte en konflikt utan flera

Gängkonflikten i Biskopsgården är utan tvekan den blodigaste gängkonflikten i Sverige. Det handlar dock inte om en konflikt utan om flera, minst tre stycken. Och flera mord som tillskrivs konflikten i media har sannolikt inget med någon av de tre konflikterna att göra.

——————————-
Gängland Göteborg – Biskopsgården
——————————-

Den första konflikten började som en konflikt mellan Backagänget och en gruppering i södra Biskopsgården som brukar kallas Vårvädersligan. Många tror att den utlösande orsaken till konflikten var att en en kvinna som var tillsammans med en ledande person i Backagänget under hans fängelsetid var tillsammans med en annan ung man från Biskopsgården. Andra anser att konflikten kan kopplas til Landvetterrånet 2006. Denna konflikt tog slut i och med skjutningen på Vår Krog & Bar där två personer dödades, en av dem var en ledande medlem i Vårvädersligan. Flertalet av de som sen dömdes för morden tillhörde Friskvädersnätverket, en kriminell gruppering i norra Biskopsgården som anses ha varit allierad med Backagänget. Friskvädersnätverket upphörde att existera när de alla åkte in.

Vårvädersligan var ensamma kvar men det dröjde inte länge innan det uppstod en konflikt inom nätverket mellan personer tillhörande släkten Kastrati och personer i och runt familjen Jobe. Nästan allt våld har den senare grupperingen som kallas Jobe-falangen eller A-falangen stått för medan den andra gruppen, B-falangen eller Kastrati-falangen snarare ger ett intryck av att vilja lämna brottsligheten. Medan denna konflikt eskalerade växte det upp ett nytt kriminellt nätverk i Länsmansgården och norra Biskopsgården som brukar kallas Nya Norra.

Nya Norra kom snart också i konflikt med den mycket våldsbenägna Jobe-falangen. Tre konflikter alltså. Inte en konflikt.

——————————-
Gängland Göteborg – Länsmansgården
——————————-

Det senaste mordet i konflikten mellan Jobe-falangen och Kastrati-falangen är det så kallade Gamlestadsmordet. Större delen av Jobe-falangen är åtalade och inför rätta för det mordet.

Dessutom har det skett flera andra mord och våldsdåd som brukar kopplas till konflikten men som sannolikt inte har med den att göra. Det gäller ett mord som är kopplat till en konflikt i Tynnered och tre mord på ledande medlemmar i Backagänget. De senare morden uppvisar en helt annan proffessionalitet från mördarnas sida än andra mord i de tre konflikterna i Biskopsgården och ska sannolikt inte höra dit. Förmodligen dödades de tre konfliktbenägna ledarna i Backagänget av andra i samma gäng som numera utgör ledningen i vad som troligen är det mäktigaste gatugänget i Göteborg. Ett gäng som tvingat släkten Ali Khan att betala skadestånd till dem.

Det värsta dådet i den första Biskopsgårdskonflikten, bomben i Torslanda som dödade 4 personer inklusive en liten flicka bär också en prägel av ett proffessionellt utfört bombdåd. Dådet uppvisar likheter med andra dåd inom den kriminella exjugoslaviska miljön i Göteborg (alla dödade härstammade från det forna Jugoslavien) så är det inte alls säkert att just det dådet tillhör någon av konflikterna i Biskopsgården.

Läs mer: