Operation Trojan Shield – 20% av de gripna är från Sverige

Trojan Shield är vad USA kallar en stor internationell polisinsats riktat mot kriminella gäng och organiserad brottslighet. FBI skapade själva ett krypterat kommunikationsnätverk som kallas ANOM (ANØM). Nätverket blev populärt efter att polisen knäckt Encrochat och SkyECC. Inom EU har polisinsatsen gått under namnet Greenlight och i Australien har den haft namnet Ironside.

155 personer har gripits i Sverige som ett resultat av insatsen. Av totalt cirka 800 gripna. Dessutom ska 5 svenskar ha gripits i Spanien. Detta gör att hela 20% av de gripna i insatsen hör hemma i Sverige. Med tanke på att totalt 16 länder ingår i insatsen är det uppseendeväckande många som gripits i Sverige. Det är bara i Australien det gripits fler (224 stycken).

Samtliga sju polisregioner i Sverige har varit inblandade i operation “Trojan Shield”.  I Västsverige ska 21 personer ha gripits. Det har också gjorts beslag av vapen ammunition och narkotika. Enligt polisen i Västsverige ska de gripna tillhöra ledarskikten i olika kriminella nätverk. Enligt GP handlar det främst om medlemmar i det kriminella nätverket i Bergsjön som kallas Bergsjögänget.

Polisen i Stockholmsregionen har gripit omkring 20 personer som misstänks för bland annat mord och anstiftan till mord. Insatsen har också lett till kompletterande bevisning i samband med mordet på Årstabron på en påstådd ledare i det så kallade Fagersjönätverket. I ärendet finns just nu 4 misstänkta.

I polisregion Syd har mellan 20 och 30 personer frihetsberövats och de har enligt uppgifter i SVT gjort stora beslag av narkotika. I polisregion Öst  har 10 personer gripits som polisen uppger vara ledande personer i kriminella nätverk. Polisregion Mitt uppger för sin del att de grep 12 personer under måndagen med anledning av operationen.

I Göteborg har bland annat en 30-årig man som anses vara ledande i Bergsjögänget gripits. Dessutom ska några släktingar till honom också ha gripits. En av de som gripits i spanien är också från Västsverige.

Bland de gripna i Stockholm finns en man i 50-årsåldern som bor i Hägersten, Stockholm. Enligt vissa uppgifter heter han JJ S@nd*ll. och ska ha kopplingar till den kände Jonas Falk som bor i Spanien. Om det är sant eller inte är dock lite oklart. Några uppgifter om att det sistnämnde skulle höra till de gripna finns inte. S@nd*ll är misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Han är sedan tidigare dömd för en rad brott, bland annat ett värdetransportrån, och förekommer under mer än tio avsnitt i belastningsregistret.

En man i 40-årsåldern som ses som en tongivande individ inom Uppsalas undre värld är misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Dessutom är han misstänkt för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor under våren 2021 i Uppsala. Han var enligt SVT en av de svenskar som greps i Spanien och har en koppling till stadsdelen Gottsunda. Mannen är sedan tidigare dömd för bland annat våldsbrott och förekommer under närmare 30 avsnitt i belastningsregistret. Han åtalades så sent som i våras för grovt näringspenningtvättsbrott.

I Uppsala har även en man i 30-årsåldern gripits. Han ingår i samma kriminella nätverk som 40-åringen. Nu misstänks han för synnerligen grovt narkotikabrott. Han ska enligt SVT ha haft en ledande roll i hanteringen av narkotika med aktiviteter i såväl Sverige som i Spanien. Sen tidigare är mannen dömd för bland annat vapenbrott.

En svensk, Maximilian Rivkin, har enligt FBI varit aktiv med att sälja ANOM-telefoner och abonnemang. Han har varit aktiv som administratör i ANOM Enterprises, bolaget som sålt telefonerna och nättjänsterna. Telefoner och nättjänster som alltså utvecklas av FBI i syfte sätta dit brottslingar. Han utvisades 2019 från Colombia, som det verkar efter att uppträtt våldsamt under drogpåverkan och på grund av sexköp. Tidigare dömd fö narkotikabrott i Sverige. Han uppges för närvarande bo i Turkiet, är inte gripen men efterlyst.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!