De skumma trädgårdsföretagen i Skåne

En brödrasextett i Skåne med efternamnet Fakhro som bor utspridd på en rad orter har i mer än ett decennium bedrivit företagsverksamhet inom trädgårdsskötsel och fastighetsskötsel. Flera av företagen har gått i konkurs och flera av bröderna har dömts för bokföringsbrott. Det är en av de familjer som omnämns i polisens så kallade klanrapport och som tillhör en släkt som främst är känd för en långvarig släktfejd.

En bror, Nabil Fakhro, har drivit en omskriven gårdsbutik, Sularpsfarmen. Firman som heter Sandbygård och Miljö granskades av Skatteverket år 2015 vilket ledde till att han fick en skatteskuld på 1,6 miljoner kronor. År 2019 villkorlig dom och böter för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Verksamheten är numera nedlagd.Han har inte heller dragit sig för att ha samröre och kontakter med Sverigedemokraterna och dess ledare Jimmie Åkesson. Totalt har 9 telefonabonnemang vilket verkar mer än underligt.

En bror har bytt namn till Jörgen Johansson äger bolaget Lomma Trädgård och Markentreprenad AB. Bolaget har avtal med ett flertal kommunala bolag och förvaltning, däribland Malmö Kommunala Bostäder (MKB), Svedalahem, Trelleborgs kommun och Helsingborgs kommun, om trädgårdsskötsel. Han hette förut Abd Elrahman Fakhro.

I styrelsen för Lomma Trädgård och Markentreprenad AB är Abir Fakhro suppleant. Hon är gift med Malek Fakhro som är ende ordinarie styrelseledamot i Näsets fasad och taktvätt AB och troligen den nuvarande ägaren. Han var som 19-åring VD för ett trädgårdsbolag som flera av bröderna drev i början av 2010-talet. Han dömdes år 2016 för bokföringsbrott för bristande redovisning av 1,8 miljoner till villkorlig dom och böter. Bolaget gick i konkurs.

Den äldste brodern Ali Fakhro var delägare i trädgårdsbolaget för vars dåliga bokföring den yngre brodern dömdes och dessutom även i Sularpsfarmen.

Ytterligare en bror, Gabriel Bergkvist som tidigare hette Ibrahim Izeldin Fakhro, ägde tidigare ett bolag som gick i konkurs 2018. Han dömdes efter det för bokföringsbrott då in- och utbetalningar 1,2 miljoner kronor inte gick att följa. I tingsrätten dömdes han till sex månaders fängelse och näringsförbud i tre år. Hovrätten ändrades straffet till villkorlig dom och böter på 18 000 kronor då de ansåg att han inte hade uppsåt att begå brott.

Gabriel Bergkvist står som äger till bolagen MITT Trädgård och fastighetsskötsel AB och PMN Växter och Blommor AB och han är även ende ordinarie styrelseledamot i bolagen med mamman Lamia Fakhro som suppleant. Likadant ser det ut i Gröna Teamet Syd AB och Farmor Elsas Fastighetsbolag AB så troligen ägs väl de bolagen också av Gabriel Bergqvist. Dessutom togs Bosab Fastighetsförvaltning AB över av bröderna under 2018 enligt SVT men Yasmin Kazaz är enligt en rad källor den formelle ägaren. I styrelsen sitter hon som ensam styrelseledamot med Nisrina Kaya som suppleant.

Lamia Fakhro bor tillsammans med fadern till bröderna Iz El Din Fakhro och ytterligare två yngre barn. Den äldste brodern Ali Fakhro är också skriven på adressen.

Den yngste brodern Mustafa Fahkro sitter som suppleant i styrelsen för Mardin Ticaret AB som ägs av Firas M Ous och Jacob Zein. Firas M Ous som är skriven på samma adress i Helsingborg är ordinarie styrelseledamot. Mardin Ticaret AB har inte haft nån verksamhet sen 2018. Även Mustafa Fakhro är tidigare dömd för brott.

Enligt SVT så sysslar brödernas olika företag med smutsiga affärer:

Trots att trädgårdsarbetet inte blivit utfört så fortsätter fakturorna att trilla in. I några fall på summor långt över 100 000 kronor.

Missnöjda kunder möts av hot om inkasso och stämning om de inte betalar.

I vår granskning av bolagen Lomma Trädgård och Bosab har vi ett tjugotal vittnesmål från privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag.

Alla vi pratar med berättar om falska löften och saltade räkningar. Det ska visa sig att privatpersonerna inte är de enda som känner sig lurade av bröderna bakom bolagen.

Flera kommuner och kommunala bostadsbolag har avtal med bolagen för bland annat skötsel av parker, innergårdar och städning av lekplatser.

Kommunerna har hittills betalat över 12 miljoner kronor till bolagen.

Under granskningens gång stöter vi på fler detaljer som inte stämmer. Ju mer vi undersöker saken desto mer framstår brödernas affärer som en härva av lögner. Och de har inte ens använt sina riktiga namn.

Observera att de namn som bröderna bär är vanliga och det finns flera personer med samma namn. De tillhör alla samma stora släkt men behöver inte vara nära släkt eller ha nånting med varandra att göra. Släkten är dessutom på grund av den omtalade släktfejden dessutom delad i två halvor som inte har nån koppling till varandra mer än att de är släkt och länge bråkat med varandra. De allra flesta i släkten har aldrig dömts för brott och de här redovisade bröderna är nästan enbart dömda för ekonomiska brott.

Läs också:

Gilla Anders_S på Patreon!