Honungsbin har det inte svårt och är inte hotade

I många tidningsartiklar om bin blir det fel. Problemet för bin beskrivs som om det var ett problem för honungsbin (tambin). Men honungsbin har inga problem. De är inte utrotningshotade och har inte drabbats nämnvärt av den bristen på blomväxter (vilket hänger ihop med bristen på mark som betas). Problemen gäller bara vildbin inklusive humlor (men inte alla humlor, exempelvis inte mörk jordhumla som också används av människans i växthusodlingar och grönsaksodlingar).

När det gäller verkligheten bortom journalisters begränsade kunskaper om ämnet så är det faktiskt så att honungsbin är ett problem för de vilda bina och humlorna. Honungsbin konkurrerar ut dem och om det finns många honungsbin finns det ingen pollen och nektar kvar till de vilda bina och humlorna.

Folk ska alltså inte skaffa bikupor för att rädda bina utan framförallt skapa blomsterängar. Dessutom är det bra att skapa fler boplatser för vildbin så bihotell är en bra idé. I år har jag väldigt många rödmurarbin (Osmia bicornis) vid min sommarstuga. De har byggt bon (yngelceller) både i timmerhusets väggar och i ett av de bihotell jag satt upp.

Rördmurarbin. Bild: André Karwath. Licens: CC BY-SA 2.5

Rödmurarbin finns bara i södra Sverige men har under senare decennier spridit sig mot i norr i takt med att det blir varmare. Det verkar också som rödmurarbin blir vanligare där de finns. Det är alltså inte ett bi som har problem med att vissa blommor inte finns då de kan samla pollen från en mycket stor mängd växter, de är så kallade generalister i likhet med honungsbin (tambin) och mörk jordhumla. Rödmurarbin älskar fruktträd så det är bra att ha bihotell som passar rödmurarbin om trädgården har många fruktträd.

Det finns också en hel del smalbin, sannolikt flera olika arter, kring runt sommarstugan liksom bandbin och blåmurarbin. I år har det så här långt varit färre humlor än de senaste åren. men jag har sett mörk jordhumla, en av de oskiljbara arterna av jordhumla med ljus gul färg (troligen ljus jordhumla), trädgårdshumla, hushumla, åkerhumla och ängshumla.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!