Grodmansligan och Trojan Shield

En av de som gripits i insatsen Trojan Shield i samband med bevisning från det krypterade kommunikationsnätverket ANOM är en man vid namn Kjell Johansson. Han är 72 år gammal och en känd brottsling.

1987 blev han känd för att ha smugglat in 20 kilo amfetamin i Sverige i en vattentät säck. Han var själv klädd i grodmansdräkt, dvs dykardräkt. Därför fick smugglarligan namnet Grodmansligan i media. De överraskades av polisen på stranden i Helsingborg, men han lyckades undkomma greps först efter att ha lyckats hålla sig undan några dagar. Han dömdes till 12 års fängelse för brottet.

Först gången han dömdes var dock 1983, då för att ha smugglat in 120 kilo hasch. Han frigavs villkorligt men greps snart igen. Denna gång greps han i Danmark tillsammans med 30 kilo amfetamin som skulle smugglas till Sverige. 10 års fängelse blev straffet denna gång. För denna smuggling och några andra dömdes han tillsammans med den kände brottslingen Clark Olofsson:

Clark Olofsson, 74, vill i dag inte kännas vid sin gamle samarbetspartner Kjell Johansson. Båda dömdes till långa fängelsestraff – Olofsson till 14 år, Johansson till tio år – för relaterade knarksmugglingshärvor i Danmark och Sverige. Detta är bakgrunden till att Olofsson i dag tar avstånd från Johansson i skarpa ordalag och anklagar denne för att ha vittnat mot honom i en rättegång i Danmark.

– Jag hjälpte Kjell en gång när han fastnade i Belgien. I dag vill jag inte bli ihopkopplad med honom. Han är osolidarisk, säger Clark Olofsson.

– Han och två polare var redan dömda i Sverige. De åkte över till Danmark med poliseskort och vittnade mot oss.  Jag fick 14 år, säger han och hävdar att han dömdes ”för ingenting”.

2005 släpptes Kjell Johansson ut ur fängelset.

Det dröjde dock inte länge förrän han greps igen för att ha smugglat amfetamin från Holland till Sverige tillsammans med presidenten Bandidos MC Stockholm. Johansson och hans kurirer greps i juni 2006. 2007 dömdes han till 14 års fängelse för att ha smugglat 12,6 kilo amfetamin och en mindre mängd cannabis. Polisen viktigaste bevisning var telefonavlyssning.

Därefter har inte gripits eller dömts för brott förrän han greps i operation Trojan Shield. Han greps på en gård utanför Vimmerby som ägs av den tidigare polischefen Göran Lindberg som dömdes i november 2010 för grov våldtäkt, våldtäkt, köp av sexuella tjänster, försök och medhjälp till sexköp samt koppleri och misshandel till sex års fängelse. Göran Lindberg och Kjell Johansson träffades i fängelset Saltvik där de satt samtidigt.  Även Clark Olofsson satt under samma tidsperiod på Saltviksanstalten.

Denna grodmansliga ska inte förväxlas med det gäng som begicks grodmansrånet i Göteborg 1965.

Läs mer om Trojan Shield och ANOM: