Marmorknarket och Bergsjögänget

I november 2020 hittade tullen en stor mängd hasch, hela 1,2 ton, i en transport av marmor från Marocko. Formell mottagare av lasten var ett VVS-företag i Storgöteborg men lasten omdirigerades till en flyttfirma i Marks kommun.

Fem personer åtalades för smugglingen. De nekade alla till brott men tre dömdes trots det. En av männen dömdes till fängelse i sju år och sex månader för synnerligen grov narkotikasmuggling. Enligt tingsrätten står det helt klart att han varit inblandad i smugglingen.

En företagare från Västsverige dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sju år. En åtalad kvinna och en person till friades helt medan en annan man dömdes till 10 månaders fängelse för två fall av narkotikabrott. Ett av dessa fall rörde haschet i marmorlasten. Hela tiden har det dock varit klart att den egentliga mottagaren inte var företaget i Marks kommuner eller någon av de dömda männen.

Genom avlyssningsmaterial från det krypterade nätverket ANOM kunde dock polisen senare knyta hela partiet till mottagare i Bergsjön som alla tillhör det så kallade Bergsjögänget. De greps alla i den insats som i media kallas Trojan Shield.

En av männen som idag är 32 år gammal och ledande i Bergsjögänget är häktad på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Han är tidigare dömd för en mängd brott. Han dömdes i den stora Bergsjörättegången för grov misshandel.

En 28-åring som även han är medlem i Bergsjögänget tillhör också de häktade efter Trojan Shield. Även han fälldes för grov misshandel vid den stora Bergsjörättegången och fick fängelse i två år. I höstas dömdes han till fängelse i nio månader för bland annat grovt penningtvättsbrott och har tidigare också dömts för narkotikabrott.

Ytterligare en 28-åring sitter häktad för grovt narkotikabrott i samband med marmorknarket. Han var åtalad i Bergsjörättegången men friades.

En annan misstänkt och häktad från Bergsjögänget är en 27-åring. Även han är misstänkt för grovt narkotikabrott. Han är tidigare dömd för grovt vapenbrott, olaga hot och narkotikabrott. Han blev även skjuten av polisen år 2017 efter att ha försökt forcera en av polisens vägspärrar.

Vidare är en annan 27-åring misstänkt och häktad för grovt vapenbrott. Även han hörde till de dömda i Bergsjörättegången. Han är tidigare för grovt vapenbrott, olaga hot och narkotikabrott.

Slutligen är också en 32-åring häktad för grovt narkotikabrott. Han är tidigare dömd för för flera fall av misshandel av en närstående kvinna.

Dessutom ska en man med koppling til Bergsjögänget sitta häktad för grovt narkotikabrott i Göteborg och Helsingborg.

De som dömdes i Bergsjörättegången i hovrätten var Alexander Foulidis som dömdes till 2 år i fängelse, Stavros Foulidis till 2 år, Omar Mourad till 2 år, Sardar Omar till 2 år och 6 månader medan Rojhat Rashid 2 år och 3 månader, David Soumah fick 2 år, Nick Soumah fick 2 år och 2 månader. Den som frikändes från misshandel var Pelle Arbiv. Mohamed Hassan dömdes till 2 år och 6 månader och Shahjar Omar till 2 år och 6 månader. Det två sistnämndas domar överklagades inte till hovrätten.

Den som sköts av polisen år 2017 ska ha varit Abdul Kader El-Hamawi eller Alexander Foulidis. Förutom en av dessa eller båda kan några av de gripna för marmorknarket eventuellt vara Pelle Arbiv, någon av Shahjar Omar eller David Soumah samt Rojhat Rashid eller Stavros Foulidis. Dessutom är Djordje Pavasovic en av de häktade från Göteborg.

Totalt grep polisen 21 personer i Trojan Shield-insatsen och 17 av dem har häktats varav minst 7 från Bergsjögänget.

Läs mer: