Stoppa järnvägsnedläggningar och bygg ut järnvägen

För den som vill minska användningen av fossila bränslen är en satsning på järnväg självklar. I all fall borde den vara självklar. Men istället för att vi ser en politik för mer järnvägstrafik läggs järnvägar hela tiden ner. När Per Bolund säger att vi måste sluta använda fossila bränslen är det helt enkelt bara tomt prat. I verkligheten gör han och regeringen i stort sett ingenting för en sådan utveckling.

Järnvägssystemet och trafiken måste återskapas. Det måste vara en enhet där banor och trafik sköts av ett och samma statliga verk eller företag. Som det nu är dem 100-tals olika aktörer blir järnvägstrafiken bara sämre och sämre. Underhållet av järnvägen är undermåligt vilket leder till långsam och undermålig trafik vilket sen innebär nedläggning.

Satsa på järnvägen

Istället behövs en rejäl satsning. Banor som Lysekilsbanan, Halmstad-Nässjö Järnväg, Västerviksbanan, Ljusdal-Hudiksvall och andra banor som fortfarande existerar men ibland inte har nån trafik måste rustas upp, i förekommande fall elektrifieras och återtrafikeras. Dessutom måste ny dubbelspårig järnväg byggas hela vägen mellan Göteborg och Oslo liksom mellan Göteborg och Jönköping via Borås. Företrädesvis som höghastighetsbanor. Bohusbanan måste få dubbelspår mellan Göteborg och Stenungsund. Det finns säkert mycket mer.

Det borde också vara möjligt för långtradare att köra på tåget i Trelleborg och sen åka på järnvägen till exempelvis Göteborg, Stockholm och Oslo. Avgifter och priser kan anpassas så att det blir billigare för transportföretagen. Men det går förstås bara om staten har full kontroll över järnvägen och att vägavgifter som i Schweiz kan införas.

Oavsett exakt vilka satsningar som kan och bör göras är det nödvändigt med en rejäl satsning på järnvägen Godstrafik måste flyttas över från landsväg till järnväg, från långtradare till tåg. Persontrafik flyttas över från bussar och flyg till järnväg. För att det ska vara möjligt krävs avprivatisering och statliga investeringar.

Att flytta över godstrafik och resor till järnväg minskar användningen av fossila bränslen. Det är bra för klimatet.

Läs mer om järnvägar

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!