Släpp solenergin fri – bort med alla byråkratiska hinder

Idag finns det en massa krångliga regler som begränsar produktionen av solel i Sverige. Det är sådant om att företag får betala moms på elproduktion de själva förbrukar och att privatpersoner åker på rena straffavgifter om de producerar mer än de förbrukar. Men också sådant som att en messa idiotiska regler com taks utseende och hus utseende förhindrar folk från att sätta upp solceller.

Att avskaffa allt som begränsar möjligheterna att producera mer solel vore en utmärkt åtgärd om vi vill minska användningen av fossila bränslen. Solel kommer visserligen inte att ersätta några fossila bränslen i Sverige. Men genom att Sverige exporterar el kan det ersätta fossila bränslen i andra länder. Länder som bland annat Danmark, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland och Estland.

Om Per Bolund verkligen ville göra nåt för klimatet och inte bara prata skulle han se till att de konstgjorda och byråkratiska hindren för att bygga ut solelen snabbt försvann. Men nu är det mest prat om att vi måste sluta använda fossila bränslen och mycket lite verkstad.

Solel skulle dessutom bidra till en geografisk utjämning av elproduktionen i Sverige. Detta då det mesta skulle produceras i Sydsverige och i städer. I sin tur leder det till att elnätets flaskhalsar när det gäller överföring från Norrland till Sydsverige skulle minska. Behovet av en kraftig utbyggnad av elnäten skulle minska.

Mer el skulle också underlätta övergången till elkrävande vätgasproduktion och järnsvampverk istället för masugnar vid ståltillverkning.

Solel skulle också göra elen billigare och driften av elbilar billigare än driften av fossildrivna bilar.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!