Många svenskar med koppling till Spanien gripna och dömda

Spanien har offentliggjort att ett stort antal svenskar gripits för brottslighet i Spanien. Det handlar om flera ärenden som inte egentligen har med varandra att göra. Ärendena har kopplingar till Södertäljenätverket, kriminella nätverk i Västerås, Dödspatrullen i Rinkeby och Vårbynätverket. Flera av brotten har det redan genomförts rättegångar kring och många har blivit dömda. Det är alltså ingen stor ny knarkliga som avslöjats.

Anledningen till att spanska myndigheter valt att gå ut  med ett stort pressmeddelande som kopplar ihop ärendena är sannolikt inrikespolitiska. Det gäller att skylla den omfattande kriminaliteten på utlänningar och visa att regeringen agerat. Samma rasistiska och nationalistiska agerande och retorik som i alla andra länder alltså

Polisutredningarna har genomförts i flera faser där 30 husrannsakningar har genomförts på ett samordnat sätt (21 i Spanien, 7 i Sverige och 2 i Portugal). Totalt har 71 personer gripits i de ärenden som beskrivs av de spanska myndigheterna. Ärenden som alltså inte har med varandra att göra.

Totalt 1 700 kilo hasch, 500 kilo marijuana, 55 000 tabletter av någon opioid, 5 kilo kokain, 23 kilo amfetamin, två maskingevär, ett gevär, åtta handeldvapen, en handgranat, fem luftpistoler och 400 patroner har beslagtagits i insatsen. Dessutom 592 000 euro i kontanter, 1 850 000 euro på bankkonton och bitcoin med ett uppskattat värde av 15 000 euro.

De olika inblandade individerna visade sig inneha 64 fastigheter värda mer än 14 miljoner euro har också blockerats och 53 fordon. Slutligen även tre båtar, 15 lyxklockor, 30 konstverk, många datorutrustningar med mera.

Flyttföretag

Den kriminella grupperingen använde ett svenskt flyttföretag med kontor i Alicante och Malaga för att transportera drogerna från Spanien till Sverige. Företagets legala flyttverksamhet användes för att dölja det kriminella nätverkets illegala operationer.

Polisutredningarna i Spanien började i slutet av 2018, på begäran från svenska myndigheter. Det utfärdades fler europeiska förundersökningsordrar för en grupp individer som regelbundet åkte till Spanien från Sverige. Detta för att förhandla om köp av sändningar av narkotika. Flera av dess personer hade direkta till olika svenska kriminella nätverk i Stockholm och Göteborg.

Enligt spansk media kan grupperingarna kopplas till sammanlagt 50 mord i framförallt Sverige. Detta är naturligtvis sant om vi räknar alla gäng som gripits i olika ärenden med koppling till Spanien.

Redan i början av undersökningen visade det sig att de olika svenska kriminella grupperna i Spanien köpte produkter från vanliga läkemedelsleverantörer. Polisen kunde identifiera några av de viktigaste individerna och företagen i provinserna Malaga och Barcelona. De som greps i Barcelona är samma individer från Dödspatrullen som tidigare gripits en gång men släppts fria i brist på bevis.

Narkotika i flyttransporter

Tidigt under förundersökningen kunde ett svenskt flyttföretag identifieras som inblandat. Det användes av flera olika kriminella organisationer för att transportera droger från Spanien till Norden. Företaget hade två kontor öppna i Spanien, ett av dem i Torrevieja och det andra i San Pedro Alcántara, i provinsen Malaga.

Under polisutredningens gång var det sedan möjligt att identifiera på vilket sätt drogen transporterades, liksom de personer som var direkt inblandade. På detta sätt ingrep polisen mot olika olika drogtransporter både i Spanien och Sverige, alla organiserade av detta transportföretag. En av dessa insatser genomfördes i Stockholm. Vid insatsen hittades 55 000 tabletter av ett opiatläkemedel (Subutex) som används som substitut för heroin. Beslaget av tabletterna skedde när det levererades till en av kunderna i ett av de nätverk som ingår i utredningen och han greps.

Cannabis i Göteborg

Några dagar senare beslagtogs ytterligare 85 kilo cannabis i Göteborg. Der hade anlänt dit gömt i möbler som lastats i flyttbilen på San Pedro Industrial Estate i Alcantara. Vid ingripandet greps två personer. Detta ärende har en koppling till Jobe-falangen och mordet på Robin Talani i Barcelona.

Som en följd av dessa två tillslag och med tanke på misstankar om att organisationen hade införskaffat en ny sändning av narkotika i Spanien för att transporteras till Sverige genomfördes fler tillslag och razzior både i Sverige och Spanien.

Till följd av dessa insatser greps de två ägarna till flyttföretaget i Sverige. I Spanien greps ytterligare två personer, en av dem son och brorson till de två som greps i Sverige. De greps inne i ett av lagren i San Pedro Alcántara. De greps när de förberedde 265 kilo hasch för en framtida transport. Vid en husrannsakan hemma hos en av dem hittades fyra kilo marijuana.

Senare greps en tredje person med koppling till de tidigare gripna. I hans hem beslagtogs 28 000 euro. Tolv av de fastigheter som i samband med tillslaget undersöktes i provinserna Alicante, Ávila, Granada och Málaga har konfiskerats.

Tre företrädare för flyttbolaget har precis dömts till fängelse i tingsrätten, Kjell-Åke Andersson till 10 års fängelse, Salman Naser till 7 år och Yaser Khan till 6 års fängelse. Den fjärde åtalade friades. Flyttfirman dömdes att betala sju miljoner. Domen har överklagats av åklagarna.

Dessutom greps ytterligare ett antal svenskar i Spanien för att ha använt samma flyttbolag för sina transporter.

Gripande i Madrid

I den andra fasen av utredningen grep en person i Madrid. Han misstänkt för att planerat och förberett mord, narkotikahandel, kidnappning och utpressning och var efterlyst av Europol för många våldsbrott. Samtidigt greps sju andra medlemmar i samma kriminella nätverk i Sverige. Detta bör handla om Vårbynätverket och Chihab Lamouri. Han är dömd till fängelse i 17 år och 10 månader.

Smuggling av hasch

I denna fas beslagtogs 310 kilo hasch i hamnen i Trelleborg. Inne i en lastbil bland lagliga varor. Den kriminella verksamheten har omsatt stora mängder kontanter och för transporten av pengarna genom Europa anlitade olika kurirer som transporterad pengarna i handbagage eller så transporterades kontanterna i företagets flyttfordon. Detta handlar om ett ärende där ledande personer från Söderäljenätverket (Abraham Aho) och Västeråsnätverket (Namo Talani) åtalats.

I husrannsakningar med anledning av avlyssningsmaterial om pengatransporterna och haschbeslaget i Trelleborg beslagtogs flera vapen, däribland en Kalashnikov AK-47, redo att öppna eld, och en M52-granat. En av de gripna under denna fas av utredningen är misstänkt mordförsök som en följd av en skottlossning där flera personer skadades.

Denna del av utredningen innebar att nästan ett ton hasch, 500 kilo marijuana, 23 kilo amfetamin och 5 kilo kokain beslagtogs. Dessutom flera skjutvapen, 18 bilar, två lastbilar, sju motorcyklar, tre båtar, 439 000 euro i olika valutor och datorutrustning.

Även fastigheter, fordon och bankkonton värda mer än 14 miljoner euro ha spärrats och beslagtagits. Dessutom många konstverk till ett värde av över en miljon euro.

Haschet kommer ursprungligen från Marocko och har smugglats till Spanien.

Investeringar i lyxfastigheter

Inom ramen för denna utredning undersöktes också på vilket sätt dessa kriminella organisationer tvättade pengarna från narkotikahandeln. Det visade sig att pengarna investerades i lyxfastigheter i Marbella och andra kommuner i området. Mer än 100 spanska företag och många andra med säte i Sverige och andra länder med kopplingar till fastighetsbyråer i bland annat Marbella undersöktes. Dessutom har 64 lyxfastigheter samt mark hittats och spärrats.

Dessutom beslagtogs  23 fordon och stora mängder kontanter beslagtogs liksom bankkonton, samt bitcoinkonton. De totala tillgångar och varor som beslagtogs hade ett värde på mer än 55 miljoner euro. Dessutom beslagtogs flera vapen; fyra pistoler, ett gevär med ljuddämpare, ett hagelgevär och fem luftvapen.

Pengar har också tvättats genom guldhandel, konton i utländska företags namn genom vilka de förvärvat lyxvaror och lån till företag baserade i Spanien med mera. Det har varit en komplicerad struktur med mängder av företag inklusive juristföretag och ekonomiska rådgviningsföretag som bistått med råd.

Fastighetsaffärer

Totalt greps nio personer i Spanien och en person i Brasilien med anknytning till subutex-härvan och fastighetsaffärer. Personen som greps i Brasilien den 7 april 2021 ska vara Joakim Broberg som är son till Lars Broberg.

Lars Broberg är gift med borgmästaren i Marbella, högerpoltikern Ángeles Muñoz Uriols. 2010 utsågs hon till årets svensk på Costa del Sol. Den 9 februari 2021 genomförde spansk polis också ett stort tillslag där bland annat Lars Brobergs kontor i Nueva Andalucía genomsöktes. I samband med razzian efterlystes sonen.

Lars Broberg greps i samband med insatsen men han är inte häktad och tillhör inte de huvudmisstänkta. Sannolikt handlar det om att han misstänks för att ha hjälpt misstänkta i knarkhärvorna med penningtvätt i form av fastighetsaffärer. Han och hans fru har tidigare kritiserats för tveksamma fastighetsaffärer:

De senaste åren har borgmästaren Ángels Muñoz varit hårt ansatt av oppositionen för den planerade ändringen av kommungränsen mellan Marbella och Benahavís. Detta då hennes man äger flera tomter i det berörda området och uppgavs gynnas av beslutet. Trots anklagelser om skumma affärer har dock de anmälningar som hittills presenterats avslagits i domstol.

Läs mer: