Spansk polis hittar på svensk knarkliga

Spanska myndigheter har hittat på en jättelik svenska knarkliga som inte finns och svenska journalister har köpt hela paketet (till och med SVT). Idag exploderade en nyhet i svensk media. 71 svenskar i ett stort knarknätverk hade gripits i Spanien och Sverige. Det hela har visat sig vara en totalt falsk nyhet.

Spanska myndigheter har satt ihop ett ingripande mot ett antal personer och företag som hjälpt svenskar investera i fastigheter i Spanien med ett antal olika knarkhärvor. De olika knarkhärvorna har dock inte alls har med varandra att göra. Men myndigheterna har velat framställ det som om de hade med varandra att göra. De olika knarkhärvorna är:

Det sammanlagda antalet gripna i alla dessa knarkaffärer och penningtvättsärendet blir 71. Men de flesta är redan åtalade och dömda i Sverige.

Genom att lägga ihop alla mord som begått av Vårbynätverket, Jobe-falangen, Dödspatrullen, Södertäljenätverker och Västeråsnätverket har spanska myndigheter kommit fram till att 50 mord skulle ha begåtts av det kriminella nätverk de hittat på.

I verkligheten är exempelvis Dödspatrullen i konflikt med Västeråsnätverket och följaktligen inte heller överens med Södertäljenätverket och Vårbynätverket då dessa tre nätverk samarbetar.

Fastighetsinvesteringarna har handlat om att tvätta pengar som tjänats in på narkotikaaffärer. De nio personer som gripits är alltså misstänkta för att ha hjälpt tungt kriminella att tvätta pengar. Dessutom verkar det som om fastighetsaffärerna framförallt har en koppling till subutexhärvan och flyttfirman.

Penningtvättshärvan

Totalt greps nio personer i Spanien och en person i Brasilien med anknytning till subutex-härvan och fastighetsaffärer. Personen som greps i Brasilien den 7 april 2021 ska vara Joakim Broberg som är son till Lars Broberg.

Lars Broberg är gift med borgmästaren i Marbella, högerpoltikern Ángeles Muñoz Uriols. 2010 utsågs hon till årets svensk på Costa del Sol. Den 9 februari 2021 genomförde spansk polis också ett stort tillslag där bland annat Lars Brobergs företags (Marbella Wasa Consulting SL) kontor genomsöktes. I samband med razzian efterlystes sonen.

Lars Broberg greps i samband med insatsen men han är inte häktad och tillhör inte de huvudmisstänkta. Sannolikt handlar det om att han misstänks för att ha hjälpt misstänkta i knarkhärvorna med penningtvätt i form av fastighetsaffärer. Han och hans fru har tidigare kritiserats för tveksamma fastighetsaffärer:

De senaste åren har borgmästaren Ángels Muñoz varit hårt ansatt av oppositionen för den planerade ändringen av kommungränsen mellan Marbella och Benahavís. Detta då hennes man äger flera tomter i det berörda området och uppgavs gynnas av beslutet. Trots anklagelser om skumma affärer har dock de anmälningar som hittills presenterats avslagits i domstol.

Det finns också anledning att fråga sig varför spanska myndigheter på detta sätt fabricerat en evsnk knarkliga. Anledningen är troligen inrikespolitisk. Regeringen och polisen i Spanien vill visa sig handlingskraftig. Dessutom försöker de kasta skulden för brottsligheten i landet på utlänningar på ett känt rasistiskt och nationalistiskt manér.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!