41-årig man dömd för 68 fall av grova artskyddsbrott

En 41-årig man från mellersta Skåne har dömts till två års fängelse för att under drygt sju år ha ägnat sig åt omfattande handel med CITES-skyddade* reptiler. Han dömdes också för brott mot djurskyddslagen. Och dessutom för smuggling av drygt 1 300 ödlor från Marocko till Sverige samt djurplågeri.

En 42-årig man har samtidigt dömts för delaktighet i smugglingen och djurplågeriet till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan (kontraktsvård).

– Genom den bevisning som togs i beslag har åklagaren kunnat visa att mannen bedrivit vad som närmast kan betecknas som en diversehandel med sällsynta och skyddade reptiler. Vi har kommit fram till att han i 67 fall beställt, köpt, sålt eller försökt sälja reptiler som finns med på CITES listor över särskilt hotade djurarter, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Thed Adelswärd, i ett pressmeddelande.

Utrotningshotade reptiler

Dit hör ökenvaranen, som är starkt utrotningshotad. Av denna art beställde han 50 exemplar en tid före tillslaget. Om beställningen hade levererats skulle detta ha medfört en risk för att någon av de få populationer av arten som finns i världen hade dött ut.

I mannens sortiment har det funnits sköldpaddor och olika ormar, varav flera arter varit giftiga.

 För att bedriva den här typen av yrkesmässig djurhandel krävs det tillstånd, både enligt Djurskyddslagen och enligt Miljöbalken och det har 41-åringen saknat. Därför döms han både för artskyddsbrott och för brott mot djurskyddslagen, säger Thed Adelswärd.

År 2011, kom 41-åringen tillbaka från en längre vistelse i Kina. Efter det inledde han den illegala handeln med reptiler i Malmö. Handeln växte i omfattning. Den upphörde först sedan polis och representanter för Länsstyrelsen gjort en husrannsakan.

Vid husrannsakan beslagtogs hundratals ödlor, sköldpaddor och ormar samt två krokodiler. Många var avmagrade och utmärglade. Djuren fördes till Kolmården men visade sig vara i dåligt skick och de flesta avlivades senare.

En mängd handlingar beslagtogs också vid husrannsakan liksom mannens mobiltelefon. I denna påträffade polisen konversationer på Messenger med andra djurhandlare i bland annat Egypten, Thailand, Vietnam och Marocko.

Läs mer:

*) CITES

CITES är konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Det är en internationell överenskommelse mellan stater som trädde i kraft 1975. Dess syfte är att säkerställa att inga arter från den vilda faunan eller floran blir eller förblir föremål för ohållbar exploatering på grund av internationell handel.

Idag beviljar CITES olika slags skydd till över 30 000 djur- och växtarter. Detta oavsett om de ingår i handel med levande eller döda exemplar. Dessutom innefattas delar av döda exemplar (som till exempel elfenben eller skinn) eller produkter av sådana (som till exempel läkemedel framställda av djur eller växter). Medlemsstaterna, kända som parter till CITES, verkar tillsammans genom att reglera handel med arter som finns listade i CITES tre bilagor. Från och med juli 2007 finns det 172 parter till CITES.

CITES-bilagorna

Arter kan listas i en av CITES tre bilagor om de hotas av handel. Bilaga 1 (i EU-lagstiftningen bilaga A) listas arter som är utrotningshotade och som kan påverkas av internationell handel. I allmänhet är all internationell kommersiell handel med sådana arter förbjuden. En viss handel kan dock ibland tillåtas under exceptionella omständigheter.

De flesta arter finns emellertid listade i bilaga II. Den inkluderar även arter som inte nödvändigtvis är utrotningshotade, men som kan bli det om inte handeln kontrolleras ingående. En del arter finns också listade i bilaga II därför att de liknar de arter som redan finns listade. Att lista sådana arter förenklar arbetet för de administrativa myndigheterna och tjänstemännen som kontrollerar internationell handel. Internationell kommersiell handel med växt- och djurarter listade i bilaga II tillåts förutsatt att giltiga tillstånd följer med varje transport.

Bilaga III inkluderar arter som är listade av ett enskilt medlemsland och som behöver andra medlemsländers samarbete för att kontrollera internationell handel med dessa.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!