De svenska gängens vapen – Sportec

Sportec AB är en vapenbutik i Åkarp i Skåne. Enligt boken Vapensmederna är butiken beredd att hjälpa köpare att kringgå reglerna kring vapenlicenser och vapenhandlarlicenser. När vapenhandlaren i Krylbo som troligen sålt hundratals vapen till kriminella vill köpa tre pistoler från Sportec men bara hade tillstånd att inneha en pistol åt gången gick Sportec med på att dela upp leveransen och fakturorna på två så att det skulle se ut som att gått helt riktigt till:

På sommaren 2017 mejlade Niklas sportskyttebutiken Sportec i Åkarp och bad att få köpa två nya Glockpistoler samt en begagnad tävlingspistol. När butiken påpekade att det blev två pistoler för mycket svarade Niklas: ”Du kan skicka dom olika datum.”

Svaret från butiken kom nästan genast: ”Jo det fungerar, men vi måste sätta en pistol på varje faktura.”

Det ser alltså ut som om butiken hjälpte honom att kringgå regelverket. När vi ringer Sportec viftar företagets vd Per-Åke Andersson bort problemet.

Citat ur Jani Pirttisalo Sallinen & Mathias Ståhle, ”Vapensmederna”.

Sportec AB

Företagets tidigare VD Per-Åke Andersson menar i ett uttalande i boken att de som säljare inte har något som helst ansvar för om kunderna begår brott och bryter mot lagstiftningen. De levererar på ett sätt som uppfyller alla lagens krav och har inte ansvar för att kontrollera hur många vapen köparen innehar eller vad som händer med vapnen efter att de sålts. Leveransen av det andra och tredje vapnet skedde dock aldrig då fakturan för det första vapnet aldrig betalades.

Ägare av Sportec AB är Anders Torgander i Stockholm och Susann Torgander i Malmö. Den nuvarande VD:n heter Johan Ahlbäck i Lund. Han är också styrelsesuppleant medan Susann Torgander är enda ordinarie styrelseledamot. Anders och Susann Torgander äger också Sportec Fastigheter AB som har exakt samma styrelse som Sportec AB.

Det ska understrykas att Sportec, dess företrädare och ägare inte gjort sig skyldiga till nåt brott i samband med det som nämns i artikeln. Men det visar hur lätt det är att komma över vapen för oseriösa vapenhandlare och kriminella. Om de gjort flera liknande affärer som den med vapenhandlaren i Krylbo framgår inte av boken Vapensmederna.

Läs mer:

Köp boken Vapensmederna från Adlibris

Köp boken Vapensmederna från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!