Vapensmeden i Åkers styckebruk

På patroner från ett vapen som användes vid ett mord i Rinkeby hittades DNA. Men inte DNA från mördaren utan från en annan person. En man i den lilla orten Åkers styckebruk i Sörmland. Åkers styckebruk heter så för att där tillverkades kanoner fram till mitten av 1800-talet.

Till orten flyttade också Åkers krutbruk på 1700-talet. Krutbruket låg innan dess i Forssa en bit söderut och där hade det funnits sen 1500-talet.  Där tillverkades ammunition och krut fram till 1993. Företaget finns kvar än idag och tillverkar militär utrustning av olika slag.

Spåren från vapnet som användes ledde till Åkers styckebruk ledde till en lada utanför själva orten där en man från Åland tillverkade patroner och byggde om insmugglade start- och gaspistoler till skarpa skjutvapen. Detta gjorde han tillsammans med sju vänner och tidigare anställda i den byggfirma han ägde. En slags arvtagare till den gamla vapen- och ammunitionstillverkningen på orten. Med skillnaden att det nu var illegal tillverkning.

Misstankar om vapenbrott

Första gången som myndigheterna började misstänkta att den åländske mannen smugglade vapen var när han stoppades i en hyrbil när han körde av färjan från Tallinn. Han hade sammanlagt 8 gaspistoler med sig. Tullen konstaterade att pistolerna var licenspliktiga och lätt kunde byggas om till skarpa vapen. Även polisen hade fått upp vittringen på mannen då hans namn dykt upp i utkanten på ett narkotikaärende. De började misstänka att han och ytterligare 8 män utgjorde ett kriminellt nätverk som gjorde regelbundna resor till Tallinn och Finland för inköp av pistoler och vapendelar.

I en stor internationell vapeninsats mot internationell vapenhandel upptäcktes att han också köpt 98 turkiska gaspistoler från ett företag i Bulgarien. Polisen kunde också konstatera att mannen beställt delar från firman AFG i Slovakien som säljer deaktiverade militära vapen. Vapen som är lätta att bygga om till fungerande skarpa vapen.

Polistillslag och straff

Den 24 januari 2018 slog polisen till mot ladan utanför Åkers styckebruk. I verkstadslokalen i ladan hittades vapen och vapendelar till minst trettio skjutvapen. Där fanns också en svarv, borrar och flera specialverktyg som används vid vapentillverkning. Vid tillslaget häktades 5 personer.

I tingsrätten fick mannen som då var 51 år gammal sju års fängelse för grov smuggling, grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om krigsmateriel. Sju medbrottslingar fick fängelsestraff på mellan ett och tre och ett halvt år. En av dessa män, då 34-år gammal, var från Mariefred och en då 27-årig man var från Strängnäs. De två dömdes till tre år och sex månaders respektive ett år och sex månaders fängelse. De övriga 5 männen var från Stockholm.

I hovrätten förkortades sedan straffen avsevärt, för den åländske mannen till fängelse i två år och sex månader och för 6 av de övriga till några månaders fängelse. Detta då smugglingen inte längre ansågs som grov då det inte handlade om skarpa vapen. Inte heller ansåg hovrätten att det kunde handla om nåt brott mot lagen om krigsmateriel då det inte kunde bevisas att den dömde huvudmannen hade medverkat vid tillverkningen av alla de beslagtagna vapnen.

Tillverkning i ladan hade pågått sen 2017 och innan dess anses den åländske mannen ha bedrivit en likadan verksamhet i Skärholmen.

Övriga källor: Jani Pirttisalo Sallinen & Mathias Ståhle, ”Vapensmederna”.

Läs mer:

Köp boken Vapensmederna från Adlibris

Köp boken Vapensmederna från Bokus