Det finns en lång rad orsaker till brottslighet av olika slag. Det finns strukturella orsaker till brottslighet såväl som sociala orsaker, kulturella orsaker och personliga orsaker. att bekämpa brottslighet kräver därför en lång rad åtgärder på flera olika nivåer.
- Strukturella orsaker till brottslighet är exempelvis fattigdom (relativ fattigdom), bostadsbrist och trångboddhet, arbetslöshet och sysslolöshet.
- Sociala orsaker kan vara ålder, kön, segregation, kulturell isolering, utanförskap av historiska och andra skäl samt otrygghet med mera
- Individuella orsaker är exempelvis brist på framtidstro, psykisk sjukdom, nån bokstavsdiagnos och spänningssökande. Detta leder ofta till missbruk av olika slag vilket ökar risken för brottslighet.
Personer som blir och förblir brottslingar har ofta en eller flera av de individuella problem som kan leda till brottslighet. I nästan alla fall är det kombinerat med och förvärrat av strukturella problem som exempelvis arbetslöshet och bostadsbrist samt sociala orsaker som att vara ung man, tillhöra en grupp som länge förtrycks och därmed skapat egna sociala normer eller upplevd otrygghet.
Inga av de bakomliggande problem som leder till att en person blir kriminell kan lösas genom inspärrning, Inget kan lösas genom hårdare straff. Snarare tenderar det till att skapa mer förhärdade brottslingar med avvikande sociala normer och beteenden som förstärker de problem som följer med vissa diagnoser och psykiska sjukdomar.
Det är lätt att se lösningar på all de problem som bidrar till att en individ blir kriminell. Dessutom bör det automatiskt så att problem av olika slag blir lösta genom samma åtgärder.
Lösningar
Unga män och pojkar kan inte tillåtas driva fritt på gator och torg. Det kan förhindras genom att minska bostadsbristen och trångboddheten och minska sysslolösheten genom att ha fritidsgårdar med ordentliga resurser, ge stöd till föreningslivet, kraftigt minska arbetslösheten samt ge ökade resurser till förskolor och skolor etc. Dessa åtgärder ökar dessutom framtidstron samt ger ett lugnare liv för personer med diagnoser och psykiska sjukdomar.
Segregationen kan minskas genom att bygga så att det alltid finns ett överskott på bostäder vilket ger låga priser och en möjlighet att flytta för alla som vill komma undan dåliga förhållanden av olika slag. Detta ökar också integrationen, bryter kulturell och social isolering samt motverkar negativa kulturella mönster som exempelvis hederskultur och parallell rättsskipning.
Relativ fattigdom löses genom att höja bidrag, a-kassa och sjukersättning till nivåer som ger en bra levnadsstandard. Dessutom är minskad arbetslöshet något som har effekt liksom höjda löner i arbetaryrken och lägre löner eller/och höjda skatter för rika. Tryggare anställningar genom att avskaffa tillfälliga anställningar och personaluthyrningsföretag skulle också ha effekt. Det skulle också minska otryggheten både på individuell nivå och gruppnivå.
En psykvård värd namnet måste också återskapas i Sverige. Vård och skola måste göras likvärdig för alla i samhället. Det skapar ökad trygghet, större tillit och bättre hälsa för personer som annars skulle riskar att hamna i brottslighet. Det innebär också minskad segregation och minskade ekonomiska klyftor. Även missbruksvården måste byggas ut. För att det ska fungera krävs också att eget narkotikabruk och innehav för eget bruk avkriminaliseras.
Mycket av detta kan bara lösas genom att det gemensamt och demokratiskt kontrollerade har ansvaret. Det betyder att vård, skola och omsorg måste avprivatiseras. Bostadspolitiken måste helt läggas om och byggandet styras av behov istället för profit (vinst).
Läs mer:
- Socialistisk politik för ekonomisk demokrati, makt och ägande
- En socialistisk bostadspolitik
- En socialistisk kriminalpolitik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.