Åtal för grova bokföringsbrott i privatskola

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har väckt åtal mot två företrädare för en förening med nära kopplingar till Römosseskolan i Göteborg. En av de åtalade är den före detta skolledaren (rektorn) vid Römosseskolan tillika tidigare moderate riksdagspolitikern Abdirizak Waberi. Dessutom är en kvinna åtalad. Åtalet gäller grova bokföringsbrott

Samtidigt pågår förundersökning i en annan del rörande misstänkta ekobrott i Römosseskolan som drivs av Föreningen Framstegsskolan i Göteborg.

Primus Utbildning

Det handlar om grovt bokföringsbrott i en förening som heter Primus Utbildning i Angered. Föreningen drev tidigare drev Primusskolan i Göteborg men den är nedlagd sen 2019. Abdirizak Waberi är företrädare för föreningen och brottsligheten har gått till så att Primus Utbildning i Angered har fakturerat Framstegsskolan för tjänster som enligt åklagaren aldrig utförts:

– Kopplingen mellan Primus Utbildning och Framstegsskolan är att Primus utbildning, är att de påståtts göra tjänster för Föreningen framstegsskolan och fakturerat för det, säger Henric Fagher, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Framstegsskolan

Bokföringsbrottet är att inkomsterna i föreningen Primus Utbildning i Angered aldrig bokförts. Trots ett stort antal affärshändelser så har föreningen helt saknat bokföring. De misstänkta brotten har skett under perioden 2016 – 2018. Anmälan mot Waberi inkom den 27 maj i år. Anmälare var styrelsen för Föreningen Framstegsskolan i Göteborg.

– Det handlar om ett stort antal inbetalningar till föreningen om sammanlagt knappt 4,5 miljoner kronor och utbetalningar om ungefär samma belopp som inte är bokförda, säger Henric Fagher, förundersökningsledare och chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Parallellt pågår förundersökning om misstänkta ekobrott i Framstegsskolan i Göteborg (Römosseskolan).

– Jag räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen senare i höst. Eftersom det är en pågående förundersökning kan jag inte kommentera dessa brottsmisstankar ytterligare, säger Henric Fagher.

Åklagaren yrkar på näringsförbud på minst fem år för Waberi, och tre år för den andra personen, samt en företagsbot på åtminstone 2 miljoner kronor.

Läs mer om privatskolor.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!