Filmer om colombianska knarkkarteller

Colombianska gangsterkarteller ligger bakom en stor del av världens produktion av kokain. Kartellerna är dock mindre nuförtiden än de en gång var. Det finns en lång rad filmer och TV-serier inklusive dokumentärer som beskriver dem. Den mest kända kanske är Netflix-serien Narcos (2015-2017). En dramaserie som har verkliga personer och händelser som grund.

Första och andra säsongen av Narcos handlar om Pablo Escobar och Medellin-kartellen med ledare som Jorge Luis Ochoa Vásquez, Juan David Ochoa Vásquez, José Gonzalo Rodríguez Gacha och Carlos Lehder. Den tredje säsongen handlar om Cali-kartellen och dess ledare Gilberto Rodríguez Orejuela, Miguel Rodríguez Orejuela, José Santacruz Londoño och Hélmer ”Pacho” Herrera. Narcos är en välgjord och spännande serie. I den tredje säsongen har den svenske skådespelaren Matias Varela en viktig roll.

Spelfilmer

Vidare finns spelfilmen Blow från 2001 som handlar om knarksmugglarna George Jung och Carlos Lehder (kallas dock Diego Delgado i filmen). Huvudrollen som George Jung spelas av Johnny Depp med Penelope Cruz i en biroll. Några andra spelfilmer är American Made från 2017. Den handlar om den CIA-anställde knarksmugglaren Barry Seal (spelas av Tom Cruise) och kartellbossen Jorge Ochoa. Det är välgjorda filmer.

Rena spelfilmer om de colombianska kartellerna och gangsters med anknytning till dem är också bland annat  Colombiana (2011). Det är en kompetent action-film med Zoe Saldana i huvudrollen. Vi har också filmen Loving Pablo Escobar från 2017 med Javier Bardem som Pablo Escobar och Penelope Cruz som en journalist som blir förälskad i honom. En annan film där Pablo Escobar förekommer är Escobar: Paradise Lost från 2014 med Benicio el Toro som Pablo Escobar.

Dokumentärer

Det finns också flera dokumentärer eller kanske vi ska kalla dem dramadokumentärer som Cocaine Cowboys (2006) och Cocaine Cowboys 2 (2008) De handlar om drogsmugglingen och droghanteringen i Miami på 1970-talet och 1980-talet med smugglare och drogkungar som Jon Roberts och Griselda Blanco från Medellin-kartellen. 2014 kom ytterligare en dokumentär, Cocaine Cowboys: Reloaded. TV-serien Cocaine Cowboys: The Kings of Miami (2021) handlar om drogkungarna Sal Magluta och Willy Falcon i Miami är väl att anse som en dramadokumentär i samma anda som Narcos.

Dessutom finns det en uppsjö av dokumentärer och dramadokumentärer om Pablo Escobar såsom filmen Pablo Escobar: King of Cocaine från 1998, tv-serien Pablo Escobar: El Patrón del Mal från 2012, Pablo Escobar: Countdown to Death (2017) och Pecados de mi padre (Sins of my father) från 2009 är några av dem. Bredare dokumentärer är Inside the real Narcos (2018) och Drug Lords från 2018 som båda bara delvis berör Colombia.

Colombianska karteller figurerar även i många filmer och TV-serier om brottslingar och gangsters i andra länder som exempelvis i Mexico och Spanien.

Läs mer: