TV-serier om kriminella gäng i Belgien

Ett av de största kriminella nätverken i Europa är den gruppering som kallas Mocromaffian. Nätverken som ingår i Mocromaffian opererar främst i Marocko, Spanien, Belgien och Nederländerna. Städer som Algeciras, Antwerpen och Rotterdam är väsentliga för deras verksamhet. Sannolikt är Mocromaffian Europas viktigaste och största importör av cannabis och de bedriver också en omfattande handel med kokain.

Braqueurs

Den belgiska TV-serien Braqueurs (Rånarna) som precis lanserats på Netflix är en TV-serie som beskriver en del av Mocromaffian i Belgien. På engelska heter TV-serien Ganglands. Det finns också en film med samma namn, Braqueurs. Den har samma regissör, Julien Leclerq, och med delvis samma skådepelare. Filmen heter The Crew på engelska. Filmen berättar i grunden samma historia men utspelar sig i Paris istället för i Bryssel. Det handlar om ett kriminellt gäng som ägnar sig åt rån av olika skäl kommer i konflikt med ett kriminellt nätverk i knarkbranschen.

Det är en rapp och intressant TV-serie som är väl värd att se. Fungerar lite som en paus från all amerikansk engelska att se filmer och TV-serier på franska. Nästan lite avkopplande. Det är inte den enda TV-serien som handlar om kriminella i Belgien och Nederländerna. Om det inte funnits hade ju varit märkligt. Kriminella i Nederländerna och Belgien är det största producenterna av amfetamin, stora producenter av ecstasy och viktiga importländer av kokain genom de stora hamnarna i Antwerpen och Rotterdam.

Undercover

En annan serie som utspelar sig i Limburg-provinsen i Belgien är Undercover. Också den finns på Netflix. Den är inte på franska utan på flamländska. Ett inte lika behagligt språk. Även den är mycket sevärd. Den första säsongen handlar om en ecstasytillverkare och handlare vid namn Ferry Bouman. Det finns också en film om Ferry Bouman som handlar om hans väg till att bli en drogkung. Filmen heter kort och gott Ferry.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!