Franska gangsterfilmer

Jag har sett några franska gangsterfilmer den senaste tiden. Det är Bac Nord (The Stronghold), Bronx (Rogue City) och Balle Perdue (Förlupen kula, Lost Bullet) som alla tre är från 2020. Gemensamt för dem alla är att de utspelar sig i Marseille och området däromkring. De innehåller också korrupta poliser. BAC Nord bygger i motsats till de andra på en verklig händelse och korruptionsskandal och är den klart bästa av de tre filmerna. Alla tre är dock sevärda.

Korruptionen i Marseille behandlas också i TV-serien Marseille med Gérard Depardieu i huvudrollen. En annan serie exempel är den franska Netflix-serien Cannabis (2016).

Bronx har dessutom en sak gemensamt med filmen Paradise Beach från 2019 som jag också sett. Den sistnämnda filmen utspelar sig inte i Frankrike och är en ganska usel historia. Vad som är gemensamt mellan de två filmerna går inte att skriva om då det skulle avslöja för mycket.

Filmen Bronx inspirerades av massakern på Bar du Téléphone år 1978. Redan 1978 gjordes det en film baserad på händelsen som kort och gott heter Le Bar du téléphone.

Braqueurs (Rånarna)

I Paradise Beach repriserar Sami Bouajila sin roll som Mehdi (Yanis Zeri) från filmen Braqueurs (Rånarna) från 2015. I övrigt har de två filmerna mycket lite gemensamt. Detta även om Paradise Beach löst skulle kunna vara en slags uppföljare. Samma roll som Mehdi (Yanis Zeri) gör Sami Bouajila även i den belgiska TV-serien från 2021 som också heter Braqueurs (Rånarna). I TV-serien är dock handlingen förflyttad från Paris till Bryssel och Antwerpen och inte exakt densamma. TV-serien är klart sevärd.

Sami Bouajila spelar också huvudrollen i filmen La terre et le sang (Earth and blood, Jord och blod) från 2020. En helt okej film.

Filmen Balle Perdue (Förlupen kula, Lost bullet) har vad gäller berättelsen en del beröringspunkter med en annan film som heter Burn Out som kom ut år 2017. De har bägge två också beröringspunkter med en US-amerikansk film från 2017 med titeln Wheelman.

En annan fransk gangsterfilm är Frères ennemis (Såta fiender) från 2018. En film som berör dess ämne men är lite bredare i sitt anslag är Banlieusards (Förortsbröder, Street Flow) från 2019.

Något speciellt med franska gangsterfilmer står dock helt klart. I franska filmer går det helvete för de flesta inblandade. Huvudpersonerna brukar inte ens klara sig alltid.

Läs mer: