Endast en dömd för storbråken i Lund

Ingen person har dömts för att ha deltagit i set stora bråket i Lund mellan två olika släkter. Däremot har en 24-årig man dömts för grovt vapenbrott till fängelse i två och ett halvt år. En åtalad 21-årig man frikändes för försök till mord och 21-åringens bror frikändes för skyddande av brottsling. Polisutredning pågår dock kring flera händelser i anslutning till storbråket och fler åtal kan därför bli aktuella.

Mannen som dömdes för grovt vapenbrott hade med sig en skarpladdad pistol när han tillsammans med en grupp andra personer kom till en restaurang på Bangatan i Lund. Bråk uppstod därefter på restaurangen Icha Mochi som drivs av familjen Zein. Den dömdes namn är Muh@mm*d Gültekin. Vapnet som hittades i hans bil användes aldrig i bråket och han döms enbart för innehavet.

Anledningen till att familjen Gültekin kom till restaurangen var att de skulle hämnas ett överfall på en av deras familjemedlemmar som skett i stadsdelen Linero i Lund på morgonen samma dag. En man från släkten Gültekin ska då ha misshandlat med ett basebollträ vid en busshållplats. De ansåg att han anfallits av någon från släkten Zein, närmare bestämt en av de 21-åringar som överfölls på restaurangen. Några bevis för att så är fallet verkar inte finnas och polisen har knappast haft möjlighet att utreda saken. Familjen Gültekin bestämde sig då för att hämnas på egen hand.

Självförsvar

Tingsrätten anser att det är bevisat att den ene 21-åringen i tumultet utdelat ett knivstick som träffat en av de män som kommit till restaurangen i magen. 21-åringen frikändes emellertid eftersom han anses ha handlat i nödvärn. Hans agerande i den situation som uppstått är enligt Lunds tingsrätt inte uppenbart oförsvarligt.

Tingsrätten framhåller bland annat att angriparna varit numerärt överlägsna och beväpnade och att de påbörjat en allvarlig misshandel av 21-åringens farbror. Risken för allvarligt våld riktat mot 21-åringen och hans bror har därför varit överhängande.

Eftersom 21-åringen frikänns kan hans bror inte dömas för skyddande av brottsling. De två friade 21-åringarna tillhör släkten Zein som var den andra sidan i bråket. Ett bråk där ett 20-tal personer från släkten Gültekin överföll 3 personer från släkten Zein.

Sen tidigare ryktas det att släkten Gültekin fått betala en större summa pengar till släkten Zein för det inträffade efter en medling. Detta förnekas dock av medlaren Hikmet Saado. Enligt honom ska också en mycket respekterad man från Göteborg ha deltagit i medlingen. Detta kan inte röra sig om nån annan är Hashem Ali Khan, överhuvud i släkten Ali Khan och imam.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!