Gängland Malmö – Satudarah MC

Satudarah MC är ett mc-gäng som startades i Nederländerna av barn till invandrare från Indonesien. De har därefter expanderat till bl.a. Tyskland.

Den ledande personen bakom Satudarahs etablering i Sverige är en man vid namn Ahmad Zein. Tillsammans med en äldre brodern Khaled Zein blev han medlem i Outlaws MC vid deras andra försök att etablera sig i Sverige. Outlaws MC utsattes för olika attacker från andra mc-gäng (dvs Bandidos MC och Hells Angels MC) vilket tillsamman me att den dåvarande Sverigepresidenten David Larsson dömdes till fängelse för grovt vapenbrott i november 2011 ledde till att det utbröt interna stridigheter. En man vid Dennis Petersen tog över som president men det gillades inte av alla. Han hade tidigare haft en ledande roll i Loyalty BFL. Hela Malmöavdelningen av Outlaws MC som leddes av Khaled Zein lämnade då Outlaws MC på ett demonstrativt sätt genom att offentlig bränna västarna. Khaled Zein har aldrig dömts för brott.

Bröderna Zein vände sig istället till gamla kontakter i Halmstad och började använda gängnamnet La Familia. Ahmad Zein kontaktade dessutom Satudarah MC i Nederländerna och Danmark. 2013 bildades en avdelning av Satudarah MC i Malmö med 7 fullvärdiga medlemmar och 5 supportrar. Ingen av dem, förutom Ahmad Zein som var dömd för ett grovt rån mer än 10 år tidigare, hade något större brottsregister. Vid bildandet medverkade en medlem i Satudarah MC i Danmark.

Redan i april 2014 greps dock flera av Satudarahs ledande medlemmar i Stockholm med 37,7 kilo kokain. Ahmad Zein dömdes till till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott. En då 31-årig man dömdes till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. En ledande medlem från Satudarah MC dömdes till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott. Utöver det dömdes ytterligare 4 män till fängelse på mellan 8 år och 10 års fängelse för samma sak. I hovrätten sänktes straffen något och Ahmad Zein och de andra fick 8 års fängelse. Det såg ut som om Satudarah MC hade stoppats innan de ens etablerat sig.

En skjutning som ägde rum en kort tid efter att Ahmad Zein dömts där en ledande medlem i Bandidos MC i Malmö skadades har eventuellt en koppling till Satudarah MC.

Men gänget överlevde och börjad ett samarbete med ett albanskt kriminellt nätverk i Skåne. I mars greps ytterligare några ledande medlemmar i Satudarah MC. De greps i samband med att totalt 14 kilo amfetamin, några kilo cannabis och 50 000 ecstacy-tabletter hittades men de kunde inte kopplas till denna narkotika. Den som dömdes hårdast fick 3 års fängelse. Polisen uttalade sig och betraktade mc-gänget som oskadliggjort. Men så var det inte.

Systernätverket La Familia började istället växa på en lång rad orter i Skåne. De kallade sig nu La Familia MC efter att de kontaktat ett kriminellt mc-gäng i USA som bara detta namn och fått tillstånd att använda namnet. Detta lockade en lång rad personer med ett förflutet i Bandidos MC, Rock Machine MC och Loyalty BFL. US-amerikanska La Familia MC grundades ursprungligen på Puerto Rico. Dessutom hade de bilat en allians i USA med Satudarah MC, The Black and Yellow Nation. 2016 skaffade de sig en lokal i Finja, Hässleholms kommun. La Familia MC kunde dessutom växa utan att Hells Angels MC och Bandidos MC försökte ingripa och hindra dem. I maj 2016 greps två ledande medlemmar i La Familia MC i Sjöbo där de bedrivit utpressning mot en man. De dömdes till fängelse i ett år och sex månader. Därefter kom fler medlemmar att dömas för utpressning och olaga tvång.

Samtidigt växte också Satudarah MC. De leddes därvidlag av en brorson till Ahmad Zein som idag är cirka 40 år gammal. I maj 2018 visade de upp sig i en procession i Halmstad ledda av brorsonen samt en av de män som en gång i tiden grundade La Familia i Halmstad och sedan varit medlem i Black Cobra. De försökte bland annat genom hot och utpressning överta en restaurang i Halmstad vid namn Times. Då sköts en man i benet utanför restaurangen. De har sen dess till och från haft en närvaro i Halmstad på olika sätt.

La Familia MC försökte också starta en avdelning i Kalmar med hjälp av hot och våld. Det lyckades inte så bra. en av de som låg bakom försöket att expandera till Kalmar var Alaeddine Zein, en äldre bror till Ahmad och Khalid Zein, som i först hand är grönsakshandlare. Han låg bakom en ny konstellation inom den kriminella sfären som kallades Konsult inom konflikt (KIK), en slags rådgivnings- och indrivningsbyrå. Alaeddine Zein har genom åren sen han kom till Sverige på 1980-talet från Libanon dömts för en lång rad brott, däribland ekonomiska brott. Alaeddine Zein har sen länge en roll som medlare i konflikter mellan olika nätverk och har både enligt honom själv och polisen i Malmö arbetat ihop med polisen för att lösa en konflikt där hans kriminella vänner, eventuellt släktingar till honom, utpressade en förståndshandikappad man. Han har alltså en liknande roll som Hashem Ali Khan i Göteborg.

Den man som utsattes för hot och misshandel i Kalmar flyttade till Uddevalla för att hålla sig undan. Men även där drabbades han. I mars 2019 utsattes han för beskjutning från flera män. Samma månad greps också tre andra män med koppling till Satudarah MC och ett försök att grunda en lokalavdelning i Växjö. De greps för kidnappning, misshandel och utpressning mot en person de försökt rekrytera till organisationen. De dömdes var och en till 5 års fängelse. Försöket att grunda en avdelning i Växjö misslyckades på samma sätt som det misslyckades i Kalmar.

Den man som tidigare varit ledande i La Familia i Halmstad kan även han betraktas som ledande inom KIK som rekryterade en del folk bland syriska flyktingar.

Även i Göteborg försökte sig Satudarah MC på att grunda en avdelning. Även det misslyckades efter att hela det tilltänkta ledargarnityret gripits i mars 2019 efter att ha blivit osams med en tilltänkt rekryt som misshandlade och utpressades. En av dem började samarbeta med polisen och fick därför i praktiken ett kortare straff då han dragit på sig en allvarlig hotbild på grund av att han pratat.

Flertalet medlemmar som funnits i Satudarah MC är svenskar utan invandrarbakgrund men i Skåne finns också många medlemmar med ursprung på Balkan.

Satudarah MC förbjöds i Tyskland år 2017 och i Nederländerna år 2019. I det senare landet har också Bandidos MC, Hells Angels MC och No Surrender MC förbjudits. Effekten av förbudet är att de inte kan bära sin västar och märken. Men effekten på brottsligheten är oklar.

Familjen Zein är en av de familjer som nämns i polisens klanrapport och de tillhör precis som släkten Ali Khan i Göteborg befolkningsgruppen mhallami. De har familjemedlemmar dömda för brott som bor i Malmö, Hässleholm och Göteborg.

Andra källor: Lasse Wierup, Gangsterparadiset, 2020

Läs mer:

Gilla Anders_S på Patreon!