Narkotikakungen Per Åke Nicklasson

En av 1960-talets så kallade narkotikakungar var köpmannen Per Åke Nicklasson från Stockholm, även känd som narkotikakungen Pierre. Han dömdes 28 år gammal den 27 januari 1968 i Ystad till minst tre års internering för bl.a. grovt ocker och grov varusmuggling. Nicklasson hade sålt ca 700 000 preludintabletter. Under polisutredningen hävdade en man att han arbetat åt Nicklasson som langare och kurir i tio års tid.

Per Åke Nicklasson ska ha ha varit styvson till en annan känd knarklangare på 1960-talet, Ragnar ”Ragge” Sandberg (född 1917). Han av de män som deltog i massrymningen från Kumlabunkern 1972. Även han var narkotikalangare efter att ursprungligen ha börjat med spritsmuggling.

Preludin var ett läkemedel som togs fram som bantningsmedel där det aktiva ämnet var fenmetrazin (ibland kallat fenmetralin). Fenmetrazin har samma effekt som amfetamin.

Västtyske medborgaren Kurt Seebacher, 43 år, dömdes i samma rättegång till 2 år och 6 månaders fängelse för bl.a. grov varusmuggling av något över en miljon preludintabletter. Han var en av Nicklassons leverantörer.

Dessutom dömdes han till utvisning efter avtjänat straff. Utöver Nicklasson och Seebacher dömdes också en 39-årig köpman från Stockholm för grov olovlig befattning med smuggelgods till fängelse i 10 månader. En 27-årig stockholmare dömdes för grov olovlig befattning med smuggelgods och diverse trafrikbrott till samma straff. En 40-årig Malmöbo dömdes till skyddstillsyn för för grov olovlig befattning med smuggelgods och häleri medan en 35-årig Malmö frikändes.

Ur DN 1968-02-28.

1969 rymde Nicklasson under en permission från fängelset. Han kom senare också att dömas fler gånger för narkotikabrott.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!