Dom för grova bidragsbrott vid personlig assistans

I ett mål om s.k. assistansbedrägerier har Hovrätten för västra Sverige har domstolen dömt de åtalade för grova bidragsbrott istället för grova bedrägerier. Därmed minskar också fängelsestraffens längd. Skadestånden för huvudgärningsmännen står fast.

I ett överklagat mål från Göteborgs tingsrätt rörande 16 åtalade fastställde hovrätten att 14 av dem gjort sig skyldiga till brott i samband med assistansverksamhet. Liksom tingsrätten anser hovrätten att de fyra brukare som målet rör inte haft behov av personlig assistans och att brotten har begåtts uppsåtligen.

Domen omfattar dels tre personer i samma familj som bedrivit näringsverksamhet i ett assistansbolag, Sandy Assistans. Dessutom medlemmar i en familj där makarna begått brott tillsammans med två av huvudmännen i assistansbolaget. Vidare omfattar domen ett antal assistenter som påstås ha utfört assistansarbete åt brukarna.

Några av de åtalade har dömts även för annan brottslighet.

Huvudgärningsmännen har dömts till fängelse mellan 3 år och 5 år medan flera av assistenterna dömts till fängelse i ett år. I tingsrätten var straffen mellan 3 år och 4 månader och 7 och ett halvt år. För två personer fastställde hovrätten tingsrättens frikännande dom och en person frikändes helt av hovrätten på grund av preskription.

Läs mer om assistansbedrägerier:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!